Ръководство за поставяне и сваляне на контактни лещи

Ръководство за поставяне и сваляне на контактни лещи

Макар да изглежда относително лесно и почти като игра, поставянето и свалянето на контактните лещи има своите специфики. Без значение дали става въпрос за меки, твърди, хибридни, склерални или друг вид корекция за очите, основното изискване в грижата за тях, е спазването на хигиена.

Въпреки високата надеждност на материала и качествата на съставките на модерните средства за контактна корекция, от skyoptic.bg съветваме, че стриктното спазване на предписанията на производителите на лещите е от съществено значение.

Както всяко нещо, което се използва за първи път, така и за поставянето и свалянето им се изисква някакво време за адаптация, но и правилна настройка за носенето им. 

Ето кратко ръководство за последователността на стъпките, които трябва да се следват още при първата употреба, за по-лесно и бързо привикване към контактните лещи:

Подгответе лещите си

Преди да се пристъпи към поставянето, “работния плот” трябва добре да се подготви, да се подредят различните аксесоари и уреди, които се ползват, като кутийка за съхранение, разтвор за почистване, пинсета или апликатори, за да бъдат на удобно за ръцете място. 

Препоръчва се дори капачката на бутилката с почистващия разтвор да бъде предварително развита, а защо не, дори отворена, с цел да се ограничи допирането с друга повърхност преди поставянето. 

Измийте ръцете си

Хигиената е важна при слагането и свалянето на контактната корекция. Това е така, не само защото очите са един от най-фините и прецизни органи в човешкото тяло, но и защото предпазната им мембрана е изключително тънка. Тук е необходима по-голяма грижа, за да не се допускат бактериални инфекции, наранявания или досег с различни наночастици под формата на алергени или прах.

Препоръчително е по-продължително миене на ръцете, в рамките на поне 10-15 сек, като се използва топла вода и обикновен сапун, и последващото им подсушаване с чиста кърпа. 

Как да поставите контактните си лещи?

След като вече всичко е подготвено, а ръцете измити, идва ред на най-отговорната част от процеса – поставянето. Няма значение с кое око ще започнете, важното в случая е да не объркате и да сложите дясната контактна леща на лявото око и обратното. Затова ви съветваме да започвате винаги от едно и също място. 

Класическата техника за поставяне изисква следните стъпки:

  • внимателно изваждане на лещата с възглавничките на пръстите;
  • изплакването с разтвор, така че да е чиста и леко влажна;
  • правилно наместване на сферичната ѝ част върху показалеца на доминантната ръка – да не е обърната (познава се по естествената полусфера, която образува), така че да може лесно да прилепне към изпъкналата очна повърхност;
  • разтваряне на клепачите и придържане посредством средните пръсти и поставяне. 

Възможно е за изваждането на очната леща от кутийката да се ползват и пинсети, а за поставянето ѝ – апликатор. 

Поставянето и свалянето на контактната корекция може да бъде направено както пред голямо огледало в баня или в друго помещение, така и с помощта на по-малко огледало за грим, върху плот или маса.

Мигайте, за да коригирате

След поставянето на контактните лещи, клепачите се отпускат внимателно и се примигва. С помощта на движенията при мигането, те се центрират и прилягат внимателно върху очните сфери.

Мигането има значение не само за наместването на контактната корекция, но и помага за почистването на очите от прашинки, за поддържането на влагата и кислорода в тях, както и за почивката на мозъка и по-лесната адаптация. 

Как да премахнете контактните си лещи?

Свалянето обикновено е по-бързо – очната леща леко се прихваща с пръстите на ръката, внимателно се изважда и се промива няколко секунди с почистващ разтвор. Винаги свалянето започва от едно и също око. 

Макар и рядко, контактната корекция може временно да се изплъзне от мястото си на поставяне – най-изпъкналата част от очната сфера. Тя остава вътре, докато не бъде преместена обратно на мястото ѝ, чрез опипване през клепача. 

Как да почиствате и съхранявате лещите?

Правилното почистване предотвратява дискомфорта и появата на евентуални очни инфекции. Задължително е това да се прави след свалянето им и да се спазват предписанията на производителя за продължителността на носене – еднодневни, седмични, месечни или тримесечни. 

Съхраняват се в кутийки с разтвор до следващото им използване, като течността се сменя след всяко сваляне и почистване. 

Справяне с често срещани проблеми

Няма риск тези средства за корекция да останат в очите. Освен спазването на високо хигиенно равнище в процеса на слагането и свалянето им, трябва да се има предвид, че фината им структура изисква внимание и към всяко едно неразположение или неприятно усещане.

Ето кратко обобщение за основните проблеми, с които е възможно да се сблъска всеки, който използва корекция на зрението: 

  • зачервени и/или подути очи – в такъв случай се налага свалянето им, посещение при офталмолог и спазване на предписанията му до тяхното успокояване;
  • усещане за парене при слагането или престоя им в очите – обикновено заради замърсяване с различни субстанции като парфюми, овлажнители в сапуна, етерични или козметични съставки, или дори власинки от кърпа. Ситуацията налага тяхното сваляне, повторно миене и използване на разтвор; 
  • усещане за “чуждо тяло” – най-често от използване на неправилен размер, което води до погрешен диаметър и сферична кривина. Може да се получи и от липидни или протеинови наслагвания при носенето, които не са отстранени при промиването. Оправя се със смяна на размера на очната корекция и/или смяна на разтвора за почистване;
  • сухота и дразнене – предполага промяна в хранителния режим, с намаляне на кофеин и алкохол, приемане на повече вода в комбинация с очни капки, включително и такива с впръскване през клепачите. Нужна е и консултацията с офталмолог за изключване на проблеми, свързани с дегенерация на макулата; 
  • дискомфорт в края на деня – провокира се от по-продължително носене или неспазване на предписанията за постепенно привикване на очите към тази зрителна корекция. Решението е преминаване към друг вид лещи, обикновено силикон-хидрогелни, които са по-малко склонни към дехидратация и имат по-висока степен на пропускливост на кислород към окото. 

Индикация за правилната техника за слагане и махане на този тип очна корекция, е липсата на дискомфорт. Свикването с нея става постепенно и при спазването на указанията за употреба, идва момент, в който човек просто забравя, че я използва. 

Назад към всички статии
Здравейте!
С какво можем да бъдем полезни?
Copyright © 2024, Sky Optic. All Rights Reserved. Онлайн магазин от Stenik