Как да изберем защитни очила за компютър?

Как да изберем защитни очила за компютър?

Дигитализацията влияе не само върху производителността, но и върху здравословното състояние на човек. Тя води до по-голяма продължителност на използване на компютърни устройства, което предизвиква и по-голямо натоварване на очите, Това влияе на начина, по който се чувствате по време на работа, както и на здравословното ви състояние.

Дисплеите излъчват много силна светлина, която изморява очите, особено при по-продължително фокусиране върху едно място. Това може да доведе до различни проблеми в бъдеще.

Помощник за решението на този проблем са специално проектираните очила за компютър, които помагат за филтрирането на вредната синя светлина, излъчвана от монитора или екрана на телефона. Те намаляват нейното въздействие и вредите, които могат да настъпят. Ние, от онлайн магазин Sky Optic, споделяме някои от факторите, които са важни при избор на защита срещу вредите от прекомерното стоене пред устройства, вредящи на зрението.

Въздействието на синята светлина от компютрите върху зрението?

Това е светлина, която се излъчва от монитора на електронните устройства, притежаващи дисплеи. Тя може да причини напрежение и умора на очите, особено при по-продължителна работа. В някои случаи, води до състояние, характеризиращо се със сухота, зачервяване, замъглено виждане и главоболие. Тези симптоми са обусловени от това, че излъчва мощна енергия и има къса дължина на вълната, което засилва нейната интензивност. 

Освен изброените, може да доведе дори до нарушения на съня и проблеми със заспиването. Според някои проучвания, синият спектър на светлината намалява производството на хормона, отговорен за регулиране на цикъла на съня, познат като мелатонин. Когато използвате лаптоп или мобилни устройства преди сън, това лъчение нарушава фазите и води до безсъние.

Причините да ви болят очите след работния ден, който прекарвате пред екрана, се дължат на факта, че когато очите седят фокусирани върху нещо, периодът на мигане спада от 12 пъти за минута на 6. По този начин, сълзите се изпаряват и предизвикват сухота и раздразнение.

Фокусирането в различни предмети, особено такива, разположени на различно разстояние, е по-здравословно за състоянието на очите. Обратно на това, мониторът е на еднакво близо разположено разстояние от очите ви през цялото време. Този фактор води до мускулен застой, което е предпоставка за бърза умора. Очилата за компютър притежават филтър против тези лъчения и помагат да се избегнат тези проблеми, като защитават очите ви.

Важно е да вземете навременни мерки за предпазване, преди да са настъпили усложнения, които може да увредят зрението ви.

Какво трябва да знаете преди да купите очила за синя светлина?

Очилата за компютър, които разполагат с филтър против въздействието на синята светлина, са важни за защитата на зрението от вредните ултравиолетови лъчения, излъчвани от монитора на вашето PC или от дисплея на телефона. Когато правите своя избор, е необходимо да разгледате някои важни аспекта. Сред тях са: 

  • определете своите нужди и предпочитания – много важен фактор, при избор на такъв тип аксесоари, е определянето на интензитета и времетраенето на престоя пред различни устройства. По този начин, по-лесно ще вземете решение дали са ви необходими очила за компютър с постоянен филтър против лъченията, или с временна опция, като покритие на стъклата. Ако имате затруднения със съня, защитаващите аксесоари може да ви помогнат да подобрите качеството на пълноценната почивка, като намалят излагането на вредната осветеност преди лягане;
  • разберете проблемите, свързани със зрението – синята светлина, излъчвана от екраните на компютрите и мобилните устройства, води до нежелани ефекти върху очите. Тя може да причини напрежение, сухота, размазване на изображението и дори да наруши качеството на съня. При някои хора, тези проблеми се изразяват по-силно и довеждат до сериозни състояния на дискомфорт. Ако имате нужда от диоптър, е препоръчително да се консултирате с офталмолог. Професионалистът ще ви насочи за правилния избор на подходящите защитни аксесоари, които да отговарят на индивидуалните специфични потребности;
  • консултирайте се с оптик – за да избегнете дискомфорта от неправилния избор на очила за компютър, е препоръчително да се консултирате с опитен специалист. Той ще ви помогне да определите кои предпазни средства са подходящи за вас и от какъв тип може да избирате. Ако съобразите всички тези специфични особености, няма да усещате напрежение.

Използвайте очила за компютър, когато работите продължително време на лаптоп, за да избегнете неприятния дискомфорт или усложнения със здравето. Посетете специалист и си направете очен преглед, за да ви посъветват за правилния избор на предпазни средства, както и да ви напишат точна рецепта за изпълнение.

Как да изберете правилните компютърни очила?

За да направите правилния избор, е важно да се направят няколко избора относно защитните аксесоари. Това са: 

  • с диоптър или без? – важно е да се консултирате със специалист в областта, когато имате проблем, който е свързан със зрението и трябва да носите очила за компютър с диоптър. Той ще ви даде насоки относно предпазните средства, които са подходящи за вас. Изберете защитни аксесоари, които са без диоптър, ако нямате такава нужда. Благодарение на тях, при продължителен престой пред различни устройства, ще сте предпазени от синята светлина, която може да ви навреди;
  • филтриращи покрития – необходимо е да изберете дали искате очилата за компютър да притежават специално филтриращо антирефлексно покритие, или не. Това покритие, може да засили защитата ви от вредните лъчи по време на работата;
  • оптимална форма и размер на рамката – препоръчително е да изберете правилната форма и размер на рамката, които ще са ви удобни и няма да ви пречат. За да не изпитвате дискомфорт и да може да носите предпазните средства през целия ден – рамката трябва да се адаптира към формата на лицето ви;
  • устойчиви материали на изработка – при избора на правилните защитни очила за компютър, се консултирайте с нашите специалисти за използваните материали при направата на рамката. Спрямо това – изберете такива, които ще са устойчиви и издръжливи, за да си осигурите дълготрайно ползване и да предпазите зрението си;
  • лекота и комфорт при носене – предпазните средства трябва да са леки и удобни за носене по време на работа. Изберете си модел, който не не е плътно прилепен около ушите и носа, за да не предизвиква дискомфорт при продължителна употреба.

Носенето на очила за компютър може да подобри комфорта ви и да помогне за опазването на здравето на очите.

Назад към всички статии
Здравейте!
С какво можем да бъдем полезни?
Copyright © 2024, Sky Optic. All Rights Reserved. Онлайн магазин от Stenik