Какво е астигматизъм - симптоми и лечение?

Какво е астигматизъм - симптоми и лечение?

Според данни на Световната здравна организация, един на всеки четирима души в света има заболяване на очите и се нуждае от някаква корекция на зрението, а при около 40 на сто от тях, то е можело да бъде ограничено. 

Най-разпространените зрителни увреждания са късогледство, далекогледство и астигматизъм (аберация). Ако за първите две се знае много, астигматизмът често се пренебрегва в етапа на лечение, включително и заради все още съществуващи към него предубеждения.

Какво представлява астигматизма?

Най-общо, това е дефект в развитието на окото, при който роговицата или очната леща физиологично нямат правилна (сферична) форма и пречупването на светлината е по различен начин. Тоест, наблюдава се разкривен образ, подобен на леко размазване при снимка, заснета в движение, защото окото не може да фокусира по еднакъв начин светлинните лъчи. 

Макар да съпътства често късогледството и далекогледството, това зрително увреждане е различно като проявление и налага съответното лечение. Въпреки че при много хора се проявява със симптоми в лека форма, които не налагат лечение, ние, от skyoptic.bg, ви съветваме да се консултирате с лекар, ако се появи главоболие, преумора на очите или замъгляване на зрението.

Видове астигматизъм

При нормалното зрение има една единствена фокусна точка. При късогледството и далекогледството също е една, макар и пред или зад ретината. При аберация има две фокусни точки, които определят две различно пречупващи (отразяващи) светлината меридиани. Какъв вид точно е увреждането и каква е нуждата от лечение, се определя от отношението на фокусните точки към ретината, както и от разположението на меридианите. 

Има няколко различни класификации за вида на заболяването според това какви са симптомите и възможностите за корекция и лечение. Неправилен е този, при който има нарушения в кривините на меридианите на роговицата и може да коригира само с лещи. Правилния е по-често срещан и може да бъде коригиран с очила и лещи.

Този вид правилен астигматизъм има няколко различни проявления според пречупването на светлината и съотношението на меридианите. Той бива още:

  • прав – вертикалният меридиан е силно пречупващ, а хоризонталният – слабо пречупващ, като разликата в отразителната им способност е над 1 диоптър;
  • обратен – при него хоризонталният меридиан е по-силно пречупващ от вертикалния;
  • кос – двата меридиана са перпендикулярни един на друг, но са наклонени (най-често при 45 и 135 градуса);
  • прост – единият меридиан има нормална пречупвателна способност, а другият нарушена. Простият астигматизъм може да бъде миопичен (като при късогледство), ако меридианът с нарушена отражателна способност пречупва по-силно. Ако той е с по-слаба пречупвателна способност, се говори за прост хиперметропичен астигматизъм (подобно на далекогледство);
  • сложен – и двете оси имат нарушена в различна степен пречупвателна способност;
  • Смесен – при който едната ос е хиперметропична, а втората - миопична. Среща се рядко и е по-труден за лечение.

Може да се говори още за вродена (може да бъде и наследствена) и придобита аномалия.

От какво се получава астигматизъм?

По-често астигматизмът е наследствен и се проявява по рождение или в процеса на израстване на организма. По-рядко е резултат от травми на очите, засягащи роговицата на окото, усложнения след операции, напреднали възпалителни заболявания на роговицата като кератит или кератоконус.

Може да се говори за по-голяма предразположеност на хора, които имат роднини с аберация. Приема се също, че хората, които са с това увреждане, са по-предразположени към късогледство и далекогледство.

Какви са най-честите симптоми?

Първите симптоми за наличие на аномалия в пречупването на светлината са замъгляване на зрението, главоболие, преумора, потребност да бъдат отдалечени предметите, които трябва да бъдат видени, на по-голямо от нормалното разстояние. 

Характерно е и възпалението на ръбовете на клепачите и честа поява на ечемик на окото, който също може да се нуждае от последващо лечение. 

Как се диагностицира?

Един от първите симптоми за това очно заболяване е замъгленото зрение. В списъка на останалите предпоставки, особено при по-малките деца, може да е внезапният отказ за четене, разсейване, нежелание да ходят на детска градина или училище.

Аберация и необходимост от лечение се установява след анализ на симптомите с очни прегледи при офталмолог.

Какво може да причини, ако не се коригира?

Ако не са диагностицирани, хората с аберация могат да бъдат объркани със страдащи от дислексия. Причината е, че заради двете фокусни точки, засегнатите могат да объркат цифрата 3 с 8, вместо М виждат H, вместо К виждат Х и могат да объркат О с D. Често срещано състояние е объркване в пространствената ориентация, при търсене на обект в далечината.

Други срещани симптоми са главоболие, силно напрежение в очите, умора при продължителна работа наблизо или при съсредоточаване при четене. 

Тестове за астигматизъм

Установяване на аберация при наличие на симптоми, които обаче са присъщи и на други зрителни заболявания или дискомфорт, се извършва с тестване. Има два основни вида тестове:

  • за зрителна острота – при него се определя способността да се фокусира ясно на различни разстояния. Обикновено тестът включва четене на букви от таблица с намаляващ размер към долните редове;
  • с кератометър – уред, който замерва силата на астигматизма. С него може да установи как роговицата фокусира светлина и да открие аномалии в кривината ѝ.

Причината за симптомите за зрителна аномалия може да бъдат проверени и онлайн с т.нар.рефракторни огледала – специални изображения, при които се наблюдава размиване на линии, промени в цвета и др.

Как се лекува астигматизмът?

Лечението на зрителната аномалия може да бъде оперативно и неоперативно. В много от случаите се препоръчва лазерната операция, която представлява рутинна процедура и се практикува от доста години.

Класическото и добре познато лечение на аберация включва носенето на очила или специални торични контактни лещи с отчитане на индивидуалната пречупваща способност на всяко око. Те имат не само диоптър, но и вградена корекция – ос и цилиндър, съобразно различното съотношение, което могат да имат меридианите на роговицата на окото. При нужда, тези лещи могат да коригират едновременно симптомите на далекогледство или късогледство.

Назад към всички статии
Здравейте!
С какво можем да бъдем полезни?
Copyright © 2024, Sky Optic. All Rights Reserved. Онлайн магазин от Stenik