Късогледство при деца – какво трябва да знаете?

Късогледство при деца – какво трябва да знаете?

Късогледството, известно още като миопия, е състояние на зрението, което засяга все по-голям брой деца в целия свят. То се характеризира със затруднения при виждането на обекти на разстояние, за разлика от тези наблизо, които са ясно видими.

За да осигурите най-добрата грижа и бъдеще за зрението на вашите деца, е от съществено значение да разполагате с цялостна информация и да подходите отговорно към превенцията и лечението на късогледството. В тази статия ще разгледаме всичко, което трябва да знаете за късогледството при децата – от симптомите и причините за появата му до диагностицирането и методите му за корекция и контрол.

Какво е късогледството (миопия)?

Късогледството е зрителна аномалия, при която светлинните лъчи се фокусират пред ретината, вместо върху нея, което води до замъглено виждане на далечните обекти. Това състояние се развива най-често в ученическа възраст и би могло да нараства до късна тийнейджърска, докато детето (окото) расте. 

Късогледството е значителен проблем, който може да се отрази на успеха в училище, ежедневните дейности и спорт, особено ако не се коригира навреме. Необходимо е да се направи консултация с очен специалист за корекция на зрението с помощта на очила или контактни лещи. Освен това, важно е да се отбележи, че късогледството може да бъде предшественик на други проблеми свързани с очите, като отлепване на ретината, глаукома и катаракта, проявяващи се в зряла възраст.

Какви са симптомите на късогледство при деца?

Ранното разпознаване на симптомите на късогледство при деца е от решаващо значение за ограничаване на неговото прогресиране. Ето защо е важно родителите да бъдат наблюдателни за всякакви признаци, които може да сигнализират за евентуални зрителни проблеми. Сред характерните симптоми са:

  • замъглено виждане на далечни обекти –един от най-ясните признаци за поява на късогледство е затрудненото виждане на дъската в училище;
  • приближаване на книги или екран – късогледите деца често приближават лицето си близо до книгите или екраните, за да видят по-добре;
  • присвиване на очите или намръщване – това е опит да се компенсира замъгленото виждане;
  • често главоболие поради зрително напрежение – некоригираното късогледство може да причини главоболие, особено след училище или при продължителна работа на близко разстояние.

Какво може да причини късогледство при децата?

Причините за късогледство при деца са многообразни и често се дължат на комбинация от генетична предразположеност и фактори на околната среда:

  • генетични фактори – наличието на късогледство при единия или двамата родители значително увеличава риска от появата му и при децата.
  • околната среда – продължителното време на закрито вкъщи и слабата осветеност могат да допринесат за развитието на късогледството. Важно е родителите всеки ден да осигуряват време навън;
  • зрително ежедневие – прекомерната употреба на дигитални устройства без почивка увеличат риска от развитие на миопия при децата.


Превенция при деца

Начинът на живот и зрителното натоварване оказват влияние върху развитието на детското късогледството.
С цел ограничаване развитието на миопия се препоръчва:

  • Прекарване поне 2 часа дневно на открито;
    · Стимулиране физическата активност;
    · Ограничаване употребата на електронни устройства;
    · Използването им да се случва при добро осветление;
    · Редовни очни прегледи (на всеки 6 м.) при установяване на миопия;
    · Спазване указанията на очния специалист, прилагане на предписаната зрителна корекция и специализирани лещи или очила за управление на късогледството.

Диагностициране на късогледство при деца

Диагностицирането на късогледство при деца изисква внимателен и комплексен подход, който започва с подробен очен преглед от квалифициран офталмолог. Прегледът включва оценка на способността на детето да вижда на различно разстояние и определяне диоптъра за очила, необходим за коригиране на зрението. В допълнение е възможно да се извършат тест за стерео зрение и оценка на здравето на окото, която включва преглед на вътрешната му структура, за да се изключат възможни заболявания. 


Може ли да се ограничи нарастването му?

Нарастването на детското късогледство не може да бъде стопирано напълно, възможно е неговото развитие да продължи до късна тинейджърска възраст. В ранна детска възраст съществува възможност за ограничаване на растежа му. Този подход е познат като „Контрол/управление на късогледството“.

Целта на този метод е да ограничи покачването му и предотврати развитието на високостепенно късогледство. Осъществява се чрез използването на специализирани очила – MYOpis Boosted.



Как работят?
За да коригират късогледството, стандартните лещи фокусират образа върху централната зона на ретината, но в периферията образът остава неясен. В стремеж за фокусиране на образа в периферията окото нараства, което води до прогрес на късогледството. За разлика от стандартните лещи, MYOpis Boosted не само коригират късогледството, а периферно фокусират светлината пред ретината. По този начин MYOpis Boosted редуцират стимула за удължаване на окото, в резултат на който се дължи и растежът на късогледството.

Подход и терапия при миопия в детска възраст

С напредването на офталмологията и оптиката, усилията на очните специалисти вече са пренасочени от коригиране към контролирано управление на късогледството. Могат да бъдат използвани няколко подхода в зависимост от степента, спецификата на състоянието и предпочитанията на родителите и детето:

  •  очила – най-често срещаният и основен метод за корекция. Очилата се избират индивидуално, за да осигурят максимално комфортно и точно коригиране на зрението. В ранна детска и тийнейджърска възраст се препоръчва използването на MYOpis Boosted - очила предназначени за контрол на миопия.;
  • контактни лещи – те са алтернатива на очилата и са по-удобни за носене при спорт и други активности. Те се предпочитат от деца, които се занимават със спорт и от онези, които не предпочитат да носят очила. Контактни лещи са изключително подходящи при високи рецептурни стойности;
  •  атропинови капки – те се използват по предписание на офталмолог за забавяне на прогресирането на миопията и могат да се комбинират с употребата на очила или контактни лещи;
  • ортокератология – този метод включва носенето на специални твърди контактни лещи през нощта, които коригират зрителния недостатък и осигуряват ясно зрение през деня, без употреба на коригиращи средства;

Проследяване на състоянието и регулярни прегледи

  • Редовните прегледи при офталмолог са от съществено значение, за да се наблюдава прогресията на миопията и да се предприемат правилните стъпки за управлението ѝ.
  • Необходимо е да се следват инструкциите на очния лекар и да се извършват редовни прегледи, за да се гарантира, че зрението на детето се развива правилно. Ранното установяване на това състояние и адекватното му проследяване са ключови за поддържането на здравето на очите и за предотвратяване на по-сериозни проблеми в бъдеще.

    Sky Optic разполага с квалифицирани очни специалисти и необходимото оборудване за проследяване на детското зрение. Нашите офталмолози и оптици са с богат опит в прилагане на очила за контрол на миопия. Заповядайте за детайлна консултация относно зрението на вашето дете.
Назад към всички статии
Здравейте!
С какво можем да бъдем полезни?
Copyright © 2024, Sky Optic. All Rights Reserved. Онлайн магазин от Stenik