Далтонизъм (Цветна слепота) – видове нарушения в цветното зрение.

Далтонизъм (Цветна слепота) – видове нарушения в цветното зрение.

Цветната слепота, известна още като далтонизъм е нарушение във фоторецепторите, засягащо способността на хората да разграничават цветовете. Това състояние може значително да промени начина, по който човек вижда и възприема света около себе си. В тази статия ще разгледаме подробно какво представлява далтонизмът, неговите разновидности, симптоми, рискови фактори, причини какви са възможните решения.

Какво е цветна слепота?

Цветната слепота е състояние, при което човек има затруднения в разпознаването на определени цветове, най-често червено и зелено, или в по-редки случаи – синьо и жълто. Далтонизмът оказва влияние не само върху ежедневните задачи като разпознаване на светофара при шофиране или избор на дрехи, но и върху кариерните възможности. В различни държави и индустрии съществуват правила и ограничения по отношение на професии за хора с далтонизъм. Далтонизмът може да е пречка за работа в някои области, където правилното възприятие на цветовете е от съществено значение. За професии като пилоти, графични дизайнери и някои области в медицината се изисква коректно цветоусещане.

Въпреки това, с появата на технологии и подходи за адаптиране на работната среда, много хора с далтонизъм успешно се справят в различни професии. Това може да включва използването на специализирани инструменти, софтуерни програми или сътрудничество с колеги за преодоляване на потенциалните затруднения.

Какви са видовете далтонизъм?

В зависимост от това, кои цветове са засегнати и до каква степен, се различават няколко аномалии във възприятието на основните цветове или пълна липса на възприятие за даден цвят.

Нарушено възприятие за зелено и червено

  • Деутераномалия

Това е най-често срещаният вид далтонизъм, при който засегнатите лица се затрудняват да различат нюансите на зелено. Той се характеризира с намалена чувствителност към зеленото, което често се бърка с червено.
Пълната липса на възприятие за зелен цвят се нарича деутеранопия.

  • Протаномалия

Засегнатите лица имат проблеми с възприятието на червеното. Това се дължи на аномалия в рецепторните клетки на ретината, правейки цветовете по-зелени. В резултат това води до затруднения в разграничаването на червено от кафяво.
Пълната липса за възприятие на червен цвят се нарича протанопия, червеният цвят се възприема като зелен.

Нарушено възприятие за жълто и синьо

  • Тританомалия

Това е един от най-редките видове далтонизъм, при който пациентите имат нарушение за синия и жълтия цвят. Засегнатите се затрудняват да различат синия от зеления цвят и жълтия от червения. Състоянието се характеризира с това, че засяга възприятието и на определени цветови комбинации.
Пълната липса на възприятие за син цвят се нарича тританопия. Засегнатите хора не могат да различат синьо от зелено и жълтото от розово. [1]

  • Ахромазия
    Представлява тотална цветна слепота, обикновено е съчетана с други аномалии като понижена зрителна острота, светлочувствителност, липса на част от зрителното поле, нистагъм.

Какви са симптомите?

Симптомите на далтонизма варират в зависимост от вида и степента на аномалията, но основната характеристика е затрудненото разграничаване на цветовете и техните нюанси. 

  • неправилно назоваване на цветовете – често се сблъскват с трудност при назоваването им, тъй като могат да ги възприемат по различен начин
  • трудности при различаване на нюанси – засегнатите може да изпитат затруднения при определяне на нюанси на един и същ цвят;
  • затруднения при ниска осветеност – при слаба светлина, засегнатите лица може да изпитат още по-големи затруднения.

Разбирането на симптомите на цветната слепота е важно за идентифициране на заболяването и предприемане на стъпки за адаптация към ежедневния живот. Въпреки че далтонизмът е предизвикателство за мнозина, все повече хора намират начини да се адаптират и да водят пълноценен живот. [2]

Рискови фактори

Генетичният компонент е сред основните причини, като цветната слепота често се предава по наследство, особено от майка на син. Въпреки че мъжете са по-често засегнати, жените също могат да бъдат носители на гена и да го предават на своите деца.

Определени заболявания и травми също може да доведат до поява на далтонизъм. Заболявания като глаукома и макулна дегенерация могат да причинят увреждания на фоторецепторите в ретината, което да доведе до изменение на цветовото възприятие. Мозъчните тумори или нараняванията на главата също могат да окажат влияние върху зрението, като засягат областите на мозъка, отговорни за цветното възприятие.

Какво причинява цветна слепота?

Основната причина е генетична аномалия, която засяга развитието на фоторецепторите в ретината. Тези фоторецептори, известни като конусчета, са отговорни за възприятието на цветовете. Те биват три типа и когато един или повече от тях липсват или не функционират правилно, възниква нарушение в цветното зрение.

Освен генетичните фактори, други причини за тази слепота са наранявания на окото, определени заболявания или възрастови изменения. В някои случаи, употребата на определени лекарства или влиянието на токсини също може да причини временни или постоянни проблеми с правилното цветно възприятие. Въпреки че далтонизмът обикновено е вродено състояние, някои фактори може да доведат до неговото развитие на по-късен етап в живота.

Какво е лечението на далтонизма?

Въпреки че далтонизмът не може да бъде излекуван, съществуват различни методи, които могат значително да подобрят качеството на живот на засегнатите. [3]
Ето някои от тях:

  • Специализирани очила и контактни лещи

Те подобряват разграничаването на цветовете посредством специални филтри. Целта им е да подобрят качеството на живот и улеснят ежедневните активности.

  • Технологични помощни средства

Развитието на технологиите предлага нови възможности за подпомагане на хората с далтонизъм. С помощта на мобилните приложения и софтуерните решения, цветовете на дисплея може да се преобразуват така, че да станат по разпознаваеми за хората с цветна слепота.

  • Образователни ресурси

Адаптирането на учебните материали и методите на преподаване може да помогне на учениците с подобни оплаквания да учат ефективно. Това включва използване на специално проектирани образователни материали, според техните нужди.

В допълнение към тези методи, е важно хората да се информират за своето състояние и да търсят съдействие, когато е необходимо. Въпреки че далтонизмът крие определени предизвикателства, правилните инструменти и подходи значително подобряват способността на засегнатите лица да взаимодействат с цветния свят около тях и да водят пълноценен живот.

Sky Optic разполага със съвременната офталмологична апаратура и нужните тестове за диагностициране на далтонизъм. Нашият екип от висококвалифицирани офталмолози ще се погрижи за проследяване на цялостния ви зрителен статус.
Заповядайте за индивидуална консултация, нужните очила или контактни лещи.


Източници:
[1] https://www.nei.nih.gov/learn-about-eye-health/eye-conditions-and-diseases/color-blindness/types-color-vision-deficiency

[2] https://www.nei.nih.gov/learn-about-eye-health/eye-conditions-and-diseases/color-blindness)

[3] https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/11604-color-blindness)

Назад към всички статии
Здравейте!
С какво можем да бъдем полезни?
Copyright © 2024, Sky Optic. All Rights Reserved. Онлайн магазин от Stenik