Какво представляват поляризираните слънчеви очила?

Какво представляват поляризираните слънчеви очила?

При избора на слънчеви очила има редица фактори, на които е важно да обърнете внимание: дизайн, модел, марка, UV-защита. Какво обаче е значението на поляризацията? Какво означава този термин и кога е препоръчително да изберете поляризирани очила? Вижте всичко по темата тук!

Какво са всъщност очилата против отблясъци?

Със сигурност ви се е случвало: ярката слънчева светлина да заслепи погледа ви и да ви е трудно да виждате ясно пред себе си. Може да се получи от директно насочените лъчи, но също и от техните отблясъци в различни повърхности: стъкла, сняг, вода, асфалт, автомобили и т.н. Тези отблясъци от една страна създават дискомфорт и могат да затруднят някои ваши действия, които изискват добра видимост, от друга страна крият опасност за здравето на очите и в дългосрочен аспект могат да увредят зрението.

 

Поляризираните стъкла са обработени по специална технология, с помощта на която именно тези отблясъци са туширани. Този тип слънчеви очила помагат за по-добрата видимост и се грижат за зрителния комфорт. С тяхна помощ се постига по-висок контраст и яснота на образа. Благодарение на поляризираните лещи можете да се насладите на всички цветове от палитрата, дори при ярка светлина и при силни отражения. Визията ви е ясна и качествена, без да се налага да напрягате погледа си и да присвивате клепачи.

Как работят поляризираните лещи?

Слънчевата светлина достига до очите от различни посоки: вертикално, хоризонтално или по диагонал. Обичайно хоризонталните и диагоналните лъчи се дължат на споменатите отблясъци и отражения. Поляризираните лещи обаче имат специален филтър, който елиминира отраженията, идващи към стъклото под страничен ъгъл и позволява до окото да достигне само вертикалната светлина. Това е и причината често да бъдат наричани също антирефлексни.

Резултатът: по-ясен образ, по-добър контраст, ярко разграничими цветове и комфорт за очите.

Кога е най-добре да използвате поляризирани очила?

  • При шофиране. Равният асфалтов път е една от повърхностите, които най-често създават проблеми с видимостта. В този случай става дума не само за дискомфорт, а и за реална опасност. Когато зрението на шофьорите е затруднено, може да се стигне до забавени реакции и риск за пътуващите. Поляризираните стъкла обаче идват на помощ. С тях водачите имат по-голяма сигурност, тъй като по-ясният поглед им помага по-бързо да анализират ситуациите и да реагират своевременно;
  • В планината. Ако сте запалени планинари или практикувате зимни спортове, поляризираните слънчеви очила са задължителни. Те тушират отблясъците на снега, както и слънчевите отражения в скалите, така че можете да се съсредоточите в движенията си и да се наслаждавате пълноценно на красивите гледки;
  • На плажа. Когато се намирате край басейн, езеро, река или на морския бряг, слънчевите отблясъци са особено силни, тъй като водната повърхност изпълнява функцията на огледало. В допълнение отраженията в пясъка и покритието на басейна правят напрежението в очите още по-силно. Поляризираните слънчеви очила създават комфорт и ви помагат за пълноценна почивка. Благодарение на специалния предпазващ слой очите не се уморяват от ярката светлина, намалява се раздразнението и сухотата. Допълнителен „бонус“ е, че с качествените слънчеви очила с поляризация, поглеждайки към водата, вие директно виждате под водната повърхност, а тя не се превръща в огледало. Това е особено ценно тяхно качество, ако риболовът е сред вашите хобита.

Кога не трябва да бъдете с такива очила?

Има някои случаи, в които стъклата с поляризация не са най-добрият избор. Подобни очила не са подходящи за пилоти на самолети, както и за оператори на тежко оборудване. Причината е, че поляризацията пречи на ясната видимост на LCD екрани (екрани на GPS, на мобилни телефони и таблети). Тя тушира някои аспекти на синята светлина на подобни екрани, което намалява техния контраст и води до затъмняването им.

Разликата между UV защита и поляризирация

Важно е да отбележим, че поляризацията на лещите не замества UV защитата. Поляризираните стъкла работят срещу хоризонталните и диагонални отблясъци, но не и срещу ултравиолетовото лъчение от слънцето. UV защитата предпазва окото от директно попадане в него на Ultra Violet лъчите, но допуска самата светлина. Това означава, че допуска и различните отражения. За блокирането им и за по-добра яснота на погледа е важно стъклата да са както със 100% UV филтър, така и с поляризация.

Защо да си купите поляризирани слънчеви очила?

Комфорт, увереност, улеснена видимост, по-голяма безопасност при шофиране, спокойна почивка, здраве за очите – всичко това са предимствата на качествените модели слънчеви очила с поляризация. Да, това е още един допълнителен фактор, с който трябва да се съобразите при избора на този важен аксесоар. Но пък ако го направите, то вие си осигурявате не само перфектен завършек на стилната си визия, но и истински полезен помощник във всяка дейност на открито, без значение дали става дума за работа или почивка през свободното време.

Водещите световни брандове предлагат широк избор от поляризирани оптични продукти, така че имате възможност да се спрете на правилния модел, който максимално точно да пасва на вашата визия, стил и вкус, и същевременно да е максимално ефективен. Инвестицията в здравето и комфорта ви определено си струва.

 

В каталога на skyoptic.bg ви очаква богат избор от модели от актуалните колекции на топ оптични марки като Ray-Ban, Polaroid, Carrera, Kwiat, както и вдъхновенията за сезона от модни лидери като Versace, Prada, Vogue, Dolce & Gabbana и много други. Ще откриете както предложения за спорт и свободно време, така и идеи, подходящи за бизнес стила и деловото ежедневие, а също и елегантни фешън изкушения за специални поводи.

 

Открийте своето изкушение и своя незаменим аксесоар сред нашите предложения! Поръчайте онлайн от богатия ни каталог и се възползвайте от неустоимите намаления на най-висок клас продукти от лидерите в сферата!

Назад към всички статии
Здравейте!
С какво можем да бъдем полезни?
Copyright © 2024, Sky Optic. All Rights Reserved. Онлайн магазин от Stenik