Какво е Пресбиопия (Възрастово Далекогледство) и как се контролира?

Какво е Пресбиопия (Възрастово Далекогледство) и как се контролира?

В тази статия от блога ни ще разгледаме по-задълбочено пресбиопията – едно от най-често срещаните зрителни нарушения, свързани с възрастта. Ще ви представим ценна информация за това как се развива тя и какви са нейните прояви, както и какви са основните рискови фактори и възможностите за управление и лечение. Постарали сме се да ви предоставим полезни и практически съвети, които ще ви помогнат да подобрите зрението и качеството си на живот, в случай че сте засегнати от пресбиопия.

Какво е Пресбиопия?

Тя е позната още и като възрастово далекогледство и представлява естествен процес на стареене на очите. С течение на времето, очната леща губи своята еластичност, което неминуемо води до затруднения при фокусиране на обекти на близко разстояние. Това състояние засяга почти всеки човек след 40-годишна възраст. 

Затруднението при четене на по-ситен шрифт е сред първите признаци за наличието на пресбиопия. Тъй като това състояние е неизбежна част от промените в организма ни, то не може да бъде избегнато, но съществуват различни методи за управлението и подобряването на зрението.

Колко често се среща пресбиопията?

Това е често срещано състояние. В световен мащаб около 1,8 милиарда души са имали пресбиопия през 2015 г. Според някои проучвания, този брой ще нарасне до 2,1 милиарда до 2030 г. Ето защо разбирането и адекватните мерки при възрастовото далекогледство са от изключително голямо значение.

Какви са симптомите на пресбиопията?

В даден момент от живота си хората установяват, че трябва да държат мобилното си устройство, книгата или други фини предмети на по-голямо разстояние, за да може да ги видят по-ясно. Това е един от първите симптоми на проявата на пресбиопия. Ето какви са другите признаци, които сигнализират за наличието на този проблем:

  • затруднено фокусиране наблизо – трудността при фокусирането на малки букви или обекти на близко разстояние е един от първите и най-ясни симптоми;
  • необходимост от повече светлина – нуждата от допълнителна осветеност при четене или извършване на по-прецизни дейности на близко разстояние;
  • главоболие – честите главоболия, особено след четене, могат да бъдат индикатор за пресбиопия;
  • зрителна умора – появата на това усещане след дълги периоди на работа с по-дребни предмети, пред екран или четене;
  • необходимост да държите предмети на разстояние –протягане на ръцете, за да се подобри фокуса;
  • затруднения при приспособяване към зрение на различни разстояния – по-бавна реакция на очите при промяна на близко към далечно фокусиране и обратно.

Какви са рисковите фактори за причиняването ѝ?

Един от основните рискови фактори е възрастта – след 40-годишна възраст обикновено започват първите признаци на проява. Начинът на живот, включително продължителната работа с компютър, също може да окаже значително влияние. 

Хората, които са подложени на постоянен зрителен стрес или работят в условия с недостатъчно осветление, може да установят по-рано появата на симптомите на пресбиопия. Съвременното ежедневие и професионална ангажираност включват ежедневна употреба на електронни устройства за продължителни период, което уморява очите и също може да допринесе за развитието на това състояние.

Можете ли да предотвратите възрастовото далекогледство?

Предотвратяването му е невъзможно, тъй като това е част от естествените възрастови промени. Въпреки това, поддържането на здравословен начин на живот и редовните прегледи при офталмолог биха могли да помогнат за забавяне на развитието на възрастовото далекогледство и управлението на симптомите.

Как се диагностицира пресбиопията?

Офталмолозите използват специални тестове, за да оценят зрителната острота и способността на очите да фокусират на различни разстояния. Те включват проверка на способността да се чете по-дребен шрифт от различни разстояния и предписване на необходимата зрителна корекция за направата на очила. В допълнение прегледът включва и оглед на очните структури за установяване на други изменения. Диагностицирането е стандартна процедура, която е бърза, безболезнена и достъпна. 

Корекция на пресбиопия

Познати са различни методи, които помагат на пациентите да подобрят своето зрение и да улеснят изпълнението на ежедневните си дейности. Ето кои са основните подходи:

  • очила за четене – това е най-лесният и достъпен метод за коригиране на пресбиопия. Очилата могат да бъдат персонализирани с различни диоптри за оптимално зрение;
  • прогресивни очила – те са подходящо решение за хора, които имат нужда от корекция и на далечна дистанция. Основното им предимство е, че позволяват ясно зрение на всички необходими разстояния без нужда от смяна на очилата за всяко разстояние. Те могат да бъдат персонализирани спрямо дейността и нуждите на потребителя
  • контактни лещи – те са специално направени за хора с пресбиопия. Наричат се мултифокални лещи и позволяват ясно виждане на всички разстояния. Контактните лещи са удачно решение за тези, които не желаят да ползват очила, дейности възпрепятствани от употреба на очила, при високи рецептурни стойности и други;
  • хирургични операции – лазерна корекция на зрението като PresbyLASIK е друг ефективен метод за корекция на пресбиопията. Тази операция променя формата на роговицата, като по този начин се подобрява фокуса;
  • капки за очи – Пресбиопията често е съпроводена от очна сухота. Препоръчва се употреба на овлажняващи капки за облекчаване на симптоми, като умора и напрежение в очите. Тепърва се очаква навлизането на медикаменти, които временно подобряват способността за фокусиране.
  • моновизия – този метод коригира едното око за зрение надалеч, а другото – за наблизо. Това се извършва с контактни лещи или по хирургичен път;
  • оперативна смяна на вътреочната леща – тази процедура включва замяна на естествената леща с изкуствена.

Изборът на метод зависи от индивидуалните нужди, начин на живот и общото здравословно състояние на всеки пациент. Консултацията с офталмолог е необходима за определяне на най-подходящия метод за управление и лечение на пресбиопията. Внимателният подход може значително да подобри качеството на живот на хората, които
са засегнати от подобни проблеми със зрението.

Sky Optic разполага с квалифицирани очни специалисти и необходимото оборудване за проследяване на вашето зрение и очно здраве. Нашите офталмолози и оптици са с богат опит в прилагане на корекция при пресбиопия с очила или контактни лещи. След навършване на 40-годишна възраст е важно редовно да се посещава офталмолог, за да се проследят евентуални промени в зрението и структурите на окото с цел навременното им идентифициране и управление.

Заповядайте за детайлна консултация относно вашето зрение.

Назад към всички статии
Здравейте!
С какво можем да бъдем полезни?
Copyright © 2024, Sky Optic. All Rights Reserved. Онлайн магазин от Stenik