Конюнктивит – видове, причини, симптоми и лечение

Конюнктивит – видове, причини, симптоми и лечение

Конюнктивитът е често срещано заболяване на окото, което може да засегне хора от всякаква възраст. Макар че обикновено не води до сериозно влошаване, може да предизвика някои симптоми, които са доста неприятни и дразнещи за засегнатите лица.

Нека да разгледаме какви са причините за появата му, с какви признаци е свързано и как се лекува.

Какво представлява конюнктивитът?

Конюнктивитът е състояние, което засяга конюнктивата. Това е тънък, прозрачен слой тъкан, който се намира вътре в клепача и покрива бялата част на окото. Заболяването се причинява от различни фактори и може да се прояви в няколко форми.

Какви са причините за конюнктивит?

Някои от познатите причини, които може да го предизвикат, са инфекции, алергии и дразнители. Какви са различните видове?

Вирусен конюнктивит

Това е най-често срещаният вид, като вирусните инфекции са един от рисковите фактори, които го причиняват.

Бактериален конюнктивит

Бактериалните инфекции могат да бъдат остри или хронични, според което се прилага различен тип лечение.

Алергичен конюнктивит

Алергиите като прах, цветен прашец, домашни любимци или хранителни алергии може да причинят алергичен конюнктивит. Той обикновено засяга и двете очи и се появява в резултат на алергична реакция.

След като изяснихме причините, водещи до появата му, нека разберем на кои симптоми е добре да се обърне внимание.

Какви са симптомите на конюнктивит?

Може да варират в зависимост от вида и причината за заболяването. Има обаче някои общи признаци, които подсказват, че има проблем. Ето основните:

  • зачервяване на очите – те стават червени и раздразнени, като това е един от най-очевидните симптоми;
  • оток – също може да отекат и да изглеждат подути в тази зона;
  • изпускане на секрет – възможно е да се появи изтичане на различни секрети, които може да са прозрачни, жълти или зелени, в зависимост от вида на инфекцията;
  • сърбеж и дразнене – има наличие на сърбеж и дразнене в очите, каращо засегнатите да ги чешат. Това от своя страна може да влоши още повече състоянието;
  • чувство за пясък – може да имат усещане за пясък или чуждо тяло в очите;
  • фотофобия – ярък сигнал за проблем, е в случай че светлината причинява допълнително дразнене и неудобство.

Симптомите може да са много неприятни и да пречат в ежедневието и изпълнението на елементарни задачи. Те се различават в зависимост от типа и причините за неговото развитие.

Конюнктивитът заразен ли е?

Този въпрос е доста важен, особено когато става въпрос за места, където се събират деца или много хора. Отговорът зависи от причината за развитието:

  • вирусен – може да е много заразен. Вирусите се предават чрез докосване на контаминирани повърхности или чрез капки от човек на човек, което налага особено внимание, ако някой има такъв, за да не зарази другите;
  • бактериален – той също може да бъде заразен, защото се предава чрез директен контакт със секретите на заразен човек. Пациентите с бактериален конюнктивит трябва да вземат мерки, за да предотвратят заразяването на околните;
  • алергичен – алергичният не е заразен понеже се развива в резултат на алергична реакция, която не се предава от човек на човек.

За да се предотврати разпространението на инфекцията, е важно всеки да спазва хигиенните мерки и да избягва контакт със заразени хора или повърхности, преди тяхното почистване.

Конюнктивит при деца и бебета

Както споменахме в началото, конюнктивитът може да засегне както възрастни хора, така и малки деца и бебета. При тези групи лица симптомите може да са особено тревожни, тъй като те често все още не знаят как да изразят своето неудобство.

Кога да потърсим лекарска помощ?

В някои случаи на конюнктивит, той може да се контролира у дома, но в други е необходима професионална консултация и лечение. 

Не се колебайте да посетите офталмолог, ако симптомите не се подобрят след няколко дни домашно лечение, ако очите ви са много възпалени и твърде зачервени, ако имате силно оттичане в тази област, което не изчезва, или ако забележите промени в зрението си, като намалена зрителна острота или замъгляване.

Лекарят ще направи подробен преглед и така най-добре ще определи правилния начин за справяне с вашата ситуация.

Лечение на конюнктивит

Лечението зависи от вида и причината за заболяването. Ето някои от често срещаните методи, които могат да бъдат предписани:

Капки

Капките са често предписвани и може да са от голяма помощ при справяне със заболяването. В зависимост от типа на конюнктивита, лекарят ще определи подходящите такива, като съществуват антибиотични, антивирусни и антиалергични.

Употребата им изисква прецизност и точно следване на указанията на лекаря. В случай на съмнение или неяснота относно тяхната употреба, винаги се консултирайте с медицинския специалист.

Лекарства

В много редки случай на конюнктивит може да бъдат предписани и лекарства в други форми, освен капки. Това обикновено се случва, когато заболяването е в напреднал стадий или изисква специфично лечение. За целта се използват антибиотици, антивирусни лекарства и антиалергични.

Когато се изписват лекарства, винаги се вземат предвид индивидуалните нужди на пациента, като той трябва да следва препоръките на лекаря и да избягва самолечение.

Домашно лечение и хомеопатия

При леки случаи на конюнктивит може да се пробват и някои натурални методи, включително домашни и хомеопатични средства. Какво може да се ползва за облекчаване на симптомите? 

  • торбички от лайка – за това заболяване е подходящо да се прави чай от лайка, който да се прилага под формата на топли торбички върху затворени очи;
  • студени компреси – друг домашен метод са чистите компреси, навлажнени със студена вода, които също се поставят върху очите;
  • хомеопатични средства – хомеопатичните средства следва да бъдат приемани след консултация с опитен хомеопат или лекар.

Важно е да се има предвид, че тези методи не заместват професионалните медицински интервенции и е необходимо да се прилагат внимателно и предпазливо.

За бързото възстановяване, от решаващо значение е спазването на инструкциите, предписани от лекаря. Бъдете отговорни към здравето на очите си и в случай на нужда, не се колебайте да потърсите помощ или медицински съвет.

Назад към всички статии
Здравейте!
С какво можем да бъдем полезни?
Copyright © 2024, Sky Optic. All Rights Reserved. Онлайн магазин от Stenik