Какви видове контактни лещи съществуват?

Какви видове контактни лещи съществуват?

Без значение от възрастта, забелязваме увеличаващия се брой на хора с проблеми в зрението, които изискват корекция. Носенето на диоптрични очила е най-разпространеният начин за подобряване на зрението, но в някои случаи, особено при по-младите хора, то може да бъде причина за дискомфорт и усещане за несигурност.

Съществуват и други методи, които позволяват хората да виждат по-добре, като например използването на контактни оптични лещи. Те предлагат удобство и дискретност, като същевременно предоставят същата функционалност и качество на корекция на зрението. В онлайн магазин като Sky Optic ще намерите разнообразие от контактни лещи, подходящи за различни видове зрителни нарушения.

Определение и предназначение на контактните лещи 

Контактните лещи са изделия, които се поставят в очите и покриват корнеалната област.Контактните лещи се поставят върху слъзния филм и имат за цел да подобрят периферното и фронталното зрение както за близки, така и за далечни разстояния. Едно от предимствата на контактните лещи е, че те са незабележими и не променят външния вид на човека.

Всички видове контактни лещи са изработени от хипоалергенни материали, които са подходящи за носене в очите. Те се проектират да се прилагат лесно и безопасно. Различават се по своите специфични характеристики и са предназначени да коригират зрението при хора с различни зрителни проблеми. Най-честите от тези проблеми включват:

  • късогледствопри миопията, окото има трудност в фокусирането върху предмети на далечни разстояния, но вижда значително по-добре и нормално близките предмети. Този проблем довежда до замъгляване и размазване на изображението, когато се гледат предмети на голямо разстояние. За корекцията на миопията специалистите обикновено препоръчват сферични контактни лещи.  
  • далекогледство –хиперметропията  е нарушение, при което фокусът на светлината е зад ретината. Резултатът е ясна картина при гледане на предмети на далечината, но замъгляване и затруднения при наблюдение на предмети на близки разстояния. Този проблем също може да бъде коригиран със сферични контактни лещи.  
  • астигматизъм –  този вид нарушение на зрението може да бъде съпътствано от проблеми с фокусирането както на предмети на близки разстояния, така и на предмети на далечни разстояния.

За корекция на астигматизма се използват торични контактни лещи. Тези лещи са специално проектирани да коригират неравномерната кривина на роговицата и да помогнат за правилното фокусиране на светлината върху ретината. Торичните лещи са подходящи за хора, страдащи от астигматизъм.

  •  пресбиопия пресбиопията е свързана с намаляване на акомодацията на окото с възраст, когато мускулите в окото стават по-слаби и лещите стават по-твърди. Това води до затруднения във фокусирането на предмети на близки разстояния, особено за по-възрастните хора.

За корекция на пресбиопията се използват мултифокални контактни лещи. Тези лещи са проектирани да предоставят ясно виждане както на близки, така и на далечни разстояния, като съчетават различни оптични зони. Те могат да помогнат на хората с пресбиопия да видят ясно както при четене на книга, така и при гледане на далечни обекти, без да се налага да сменят очила или лещи.

Предимства и недостатъци на носенето на контактни лещи

Плюсовете от употребата на тези приспособления са много, но както всяко нещо, при тях също се наблюдават и някои минуси. Нека разберем в какво се изразяват.

Предимства

Контактните лещи наистина предоставят много удобство и практичност на потребителите със зрителни проблеми. Те имат следните предимства:

  • Лесни за поставяне и премахване: Контактните лещи могат бързо и лесно да бъдат слагани и премахвани, което ги прави удобни за ежедневна употреба.
  • Естествен вид: Те не променят визуално външния вид на лицето, което ги прави предпочитани от хората, които не желаят да носят диоптрични очила.
  • Широко зрително поле: Контактните лещи предоставят по-широко зрително поле в сравнение с някои типове очила, което може да бъде особено полезно при гледане на странични обекти или при въртене на главата.
  • Подходящи за спорт: Поради стабилността и отсъствието на проблеми като свободният изглед при спортни дейности, контактните лещи са предпочитани за спортни занимания.
  • По-добро съпротивление на атмосферни влияния: В сравнение с очилата, контактните лещи не се мъглят и не се замърсяват при дъжд или сняг.

Тези предимства правят контактните лещи изключително популярни сред хората, които желаят практичен и удобен начин за корекция на зрението.

Недостатъци

Това, което ги различава от очилата, е че контактните лещи, без значение от техния вид, изискват качествена грижа. В противен случай може да застрашат здравето на очите ви чрез развиване на бактериална инфекция. Необходимо е да използвате подходящи продукти за съхранение и грижа. 

При някои хора може да се наблюдава чувствителност на очите при носенето им. При наличие на дискомфорт, то следва да бъдат заменени с подходящи такива за индивидуалните нужди.

Разбиране на видовете контактни лещи въз основа на времето на носене

Спрямо времето на носене се прави разграничаване на няколко вида, класифицирани на еднократни и многократни. Първите са познати още като еднодневни контактни лещи. Те се носят веднъж, а след премахването им не се съхраняват. При тях не се изисква почистване и не съществува опасност от инфектиране на окото поради недостатъчно добра хигиена.

Многократните се различават според времето, за което ще се употребяват. Популярни са двуседмичните, едномесечните, тримесечните и годишните. Те изискват ежедневна поддръжка чрез престой в специален разтвор.

От какви материали се произвеждат контактните лещи?

При избор на контактни лещи е много важно от какъв материал са изработени. Едни от популярните сред производителите и доказано ефективни и качествени са:

  • хидрогелни – тяхната текстура е мека, което се дължи на полимерния материал, от който се изработват. В него се наблюдава по-високо  водно съдържание и позволява отлична хидратираност и удобство при носене;
  • силикон-хидрогелни – за изработката им се използва както силикон, така и хидрогел. Притежават по-добра пропускливост на кислорода от хидрогелните и може да се носят продължително време;
  • газопропускливи – наблюдава се твърда текстура, която позволява на въздуха свободно да преминава през лещите и да достига до окото.

При избор на конкретен вид е необходимо да потърсите мнение и препоръки от вашия офталмолог, който най-добре може да ви помогне за вземане на правилното решение.

Категоризиране на контактните лещи по рецепта и специфични нужди

След проведена консултация с лекар ще получите обективно мнение относно състоянието ви, специфичните нужди и насоки за избор на средствата за коригиране на зрението, които да отговарят на тях.

Основното категоризиране се прави въз основа на съответната зрителна аномалия. При далекогледство и късогледство се препоръчват сферични контактни лещи, при астигматизъм – торични, а при труден фокус поради пресбиопия – мултифокални.

Назад към всички статии
Здравейте!
С какво можем да бъдем полезни?
Copyright © 2024, Sky Optic. All Rights Reserved. Онлайн магазин от Stenik