Как сами да регулирате рамките на вашите очила?

Как сами да регулирате рамките на вашите очила?

Многообразието при моделите очила, които се предлагат както във физическите магазини, така и онлайн, дава възможност на хората, които носят този аксесоар, често да го подменят и да обновяват своята визия. Рядко обаче, новите очила пасват толкова идеално, че да не се нуждаят от корекция в процеса на носене.

Коригирането е важно, защото добре напаснатите очила предотвратяват неудобствата и дискомфорта, който понякога е придружен дори от болка, като притискане на ушите, носа или слепоочията. Ние от skyoptic.bg винаги съветваме корекцията на проблемите със зрението да бъде в съответствие с нуждата.

За коригиране на очните аксесоари у дома са нужни усет, малко умения и понякога набор от подходящи инструменти, като пинсети, винтчета, малки плоски и кръстати отвертки, лупа, микрофибърна кърпа, подложки за нос и др. Те често могат да бъдат намерени в комплект за лесни ремонти. 

Как да стегнете очилата си?

Преди да пристъпим към най-честото коригиране на рамката – затягането, е нужно да изясним вида ѝ. Различават се по материала, от които се правят:

  • пластмасови – отпускат се с времето, но са еластични и евтини за поддръжка. Подходящи са при по-голям диоптър на стъклата, защото прикриват дебелината им в края. Могат да бъдат не особено удобни на носа. В тази част пластмасовите очила не подлежат на коригиране, затова комфортът им се преценява по това как застават на носа;
  • метални – подходящи са за всеки и за всякакви условия и ситуации, включително носене по време на спорт или в офиса. Този тип модели са с най-голям избор и са най-продавани. Освен това са леки, с различни форми и разцветки, с по-широки или по-тесни рамена, за по-малки, но и за по-големи диоптрични стъкла. Недостатъкът им е, че има риск от разхлабване на винтчетата на рамената или окръгленото пространство, в което се наместват стъклата;
  • титанови (или в сплав под формата на титанфлекс) – леки и здрави, с висока корозионна устойчивост, без да реагират на потта от главата. Металът е хипоалергенен, но въпреки че е много гъвкав и ковък, очилата с подобна рамка почти не подлежат на коригиране; 
  • стоманени – изработват се от високоякостна медицинска стомана и са антиалергични. Те са леки, здрави, по-фини от титановите, но и по-евтини. Не се поддават лесно на ремонт, поради здравината си; 
  • други, по-обикновени метали – предимно сплави, сребро, алуминий и др. Обикновено имат предпазни покрития срещу пот, които с течение на времето могат да се изтъркат или дори да паднат. Ремонтът им може да е труден, поради окисляването на благородните метали или невъзможността за спояване на алуминия;
  • рамки с корда – стабилни, метални или пластмасови, нямат винт и респективно няма опасност от падане на стъклото. Могат да се използват за прогресив или бифокални лещи, дават възможност и за частична промяна на формата на очилата. Рядко се нуждаят от коригиране.

След като материалът е ясен, коригирането е лесно. При металните, това се прави с притискане едновременно от двете страни на рамката в желаната посока. За по-добър ефект, частта, която подлежи на затягане, не трябва да е хлабава, а диоптричните стъкла трябва да покрити и обезопасени с кърпа, за да се избегне надраскване и нарушаване на покритието.

При пластмасовите рамки, които се влияят от топлина, може да се използва нагряване с малка лампа или да се пуснат за около минута в купа с топла (но не и гореща) вода, която да не пари при допир. След изваждането се притискат леко с палци милиметър-два, според степента на кривата, която се търси над ухото и се задържа.

Ключовият момент при затягането е да се прецени степента на натиска на пръстите. 

Как да разхлабите наносниците на очилата?

Ако рамката ви стяга на носа, процесът на коригирането е обратен като действие на затягането им. 

При металните варианти, палците на ръцете се ползват за нежно и бавно разтваряне с притискане на подложките, които често са силиконови, докато се постигне максимално удобно прилягане. 

При пластмасовите, се ползва отново купа с топла вода, където очилата престояват за 60 секунди, а след изваждането им се прилага натиск навън и нагоре в края на рамката, докато формата се отпусне колкото е необходимо.

Как да регулирате раменете на очилата?

Подобно на процеса на затягане, коригирането на рамената е почти идентичен процес, който точно повтаря стъпките. 

Ако рамената са метални се прави натиск за огъване в желаната посока или се притискат, за да се приберат към главата, ако са по-широки. За по-добър ефект, рамката е добре да е застопорена, а диоптричните стъкла – покрити с кърпа. За коригирането на пластмасовите рамена е необходимо те да се притиснат там, където е нужно, след като се изваждят от купата с топла вода. 

Как да коригирате разстоянието между окото и лещите на очилата?

Основно изискване при този вид коригиране е да се спазва центрирането на стъклата, така че при поправката да не размести фокуса.

Ако едната леща (стъклото), примерно лявата, е по-близо до окото, отколкото дясната, се наблюдава цялостно изкривяване. В този случай се изисква рамото, което е от страната на по-близката лява леща, да бъде огънато навътре, а второто, дясното рамо – навън. И аналогично, в обратната посока.

За какво трябва да внимавате?

За да се избегне честото коригиране на аксесоарите за очи, трябва да се спазват няколко прости указания, свързани с правилната им експлоатация.

В препоръките влизат съхраняване в калъф, когато не се ползват, слагане и сваляне с две ръце, за да се избегне деформиране, почистване с микрофибърна кърпа или велур, както и предотвратяване на изтървания и досег с абразивни вещества на стъклата, за да се опази покритието им. Хубаво е да се избягва досег с парфюми, ацетон или други разредители и да се правят редовни проверки за плътност на закрепването на винчетата по рамката. 

От значение е да се следи и запазването на симетрията на ъглите на очните рамки. Най-лесният начин за проверка на нуждата от регулиране на аксесоарите за очи, е поставянето им на маса с отворени рамена. Всяко нарушение на симетрията сигнализира за нуждата от ремонт. 

Назад към всички статии
Здравейте!
С какво можем да бъдем полезни?
Copyright © 2024, Sky Optic. All Rights Reserved. Онлайн магазин от Stenik