Как да изберете рамки за диоптрични очила?

Как да изберете рамки за диоптрични очила?

Имате необходимост от диоптрични очила? Независимо дали ще ги носите само по време на работа с компютър, шофиране или през целия ден, трябва да изберете модел, който ще ви бъде удобен. Върху решението тук най-голямо влияние има рамката. Именно от нея зависи здравината, комфортът, издръжливостта и устойчивостта на деформация във времето.

Съществуват много видове рамки за очила, всеки от които разполага със своите собствени предимства и недостатъци. Знаейки какви са те, вие ще можете да вземете най-правилното решение за себе си. Ние, от българския онлайн магазин за оптични аксесоари Skyoptic.bg, ви даваме следните съвети, които да ви помогнат да направите правилния избор и да бъдете удовлетворени от своята покупка.

Видове рамки за очила според материала на изработка

При избор на рамки за очила, освен визуалните характеристики, трябва да обърнете внимание и на свойствените. Материалът, от който са изработени тези компоненти за съставяне на слънчеви или диоптрични аксесоари, определя качеството, издръжливостта, здравината и устойчивостта на различни външни фактори, като корозия, деформация, следствие на които се получава нарушаване на облика и функционалността.

Във всяка реномирана оптика, специалистите ще ви дадат съвет да обърнете внимание на първо място именно на материала и неговите свойства, носещи комфорт, и чак след това на дизайна.

В зависимост от материала, ще откриете следните възможни варианти:

  1. Пластмасови
    Ще откриете, че пластмасата е най-чест избор за материал при изработка на такъв тип артикули. Причината за това обстоятелство се корени в спецификите на пластмасовите изделия, които са устойчиви, здрави, солидни, удобни, не корозират, не са податливи на абразия и се характеризират с лекота. Те са значително по-евтини, което е основно предимство. Като недостатък може да се отбележи, че при силен натиск могат да се счупят. Освен това, тя не е биоразградима.
  2. Метални
    Изработките от метал се категоризират като едни от най-здравите и неподатливи на деформация. Те са устойчиви на коризия, изглеждат красиво и елегантно. За разлика от пластмасовите изработки за очила обаче, металните могат да предизвикат алергични реакции при свръхчувствителни към никел потребители. Именно поради тази причина, ако вие сте от този тип, е добре да се насочите към друг вариант.
  3. Титаниеви
    Използва се за направата както за слънчеви, така и за диоптрични очила. Той има висока устойчивост към различни неблагоприятни фактори, като корозия, хлор и други активни вещества. Притежава лекота, естествен блясък и изглежда отлично като изграждащ елемент за такъв тип аксесоари. Именно поради множеството си положителни свойства, включително и дълготрайност, титанът е избор на много производители.
  4. С карбонови нишки
    Познати са още като въглеродни влакна. Притежават завидна здравина, което ги прави често срещана съставна част за направа на аксесоари. Издръжливостта им е поне пет пъти по-висока от тази на стоманата, а същевременно с това карбоновите нишки са много леки, което прави изработките от тях удобни.
  5. Комбинирани
    Най-често се използва комбинация между пластмаса и метал, които са основен избор на производителите на аксесоари. В зависимост от различните изработки се наблюдава равно или неравно участие на двата материала като съставни части. Комбинацията между положителните характеристики на пластмасата и метала правят такива крайни продукти здрави, устойчиви, леки и комфортни.

Видове рамки според закрепването

Следващия фактор, който влияе върху потребителския избор при закупуване на рамки за очила, е начинът на закрепване. Тук се разграничават следните разновидности:

  • clip-on – тяхното прилепване се извършва посредством магнит. Те са надеждни, здрави и се превръщат във все по-чест избор на много потребители. 
  • глазант – те притежават елегантен дизайн и изглеждат стилно, но солидността им е по-малка. Комбинирайте ги с по-здрави и издръжливи стъкла. Дръжките при тип глазант се захващат директно за стъклата. Най-често се използват за диоптричните модели. 
  • с корда – често срещан избор при тях. Тези компоненти за очила са елегантни, притежават отличителен дизайн, но стабилността им е средна. С такива модели трябва да бъдете максимално внимателни и прецизни. Изберете изтънени стъкла, за да не се получи деформация по повърхността им;
  • с цяла рамка – това е най-предпочитаният избор при изработка на аксесоари за очила. Те обхващат лещата изцяло и носят стабилност, издръжливост и значителна здравина на модела. Можете да ги откриете във всякаква форма и изработени от различни материали.

Когато избирате някой от изброените видове, винаги обърнете внимание дали са съвместими с избраните от вас стъкла. Можете да потърсите повече информация от професионалисти в областта, които да ви помогнат да вземете не само комфортно и красиво, но функционално решение.

Как да изберете най-добрите за вас?

Ние, екипът на skyoptic.bg, ви съветваме при избор на очила да помислите върху най-важните особености, които влияят върху крайния резултат. На първо място, съобразете формата на лицето си, за да бъдете сигурни именно какъв тип аксесоари ще ви отиват. След това, трябва да обърнете внимание на материала, който е използван за изработката на избрания от вас модел или да се насочите към рамки за очила, които са направени именно от конкретен такъв – пластмасови, метални, карбонови, титаниеви или комбинирани.

Обърнете внимание и на закрепването, защото то до голяма степен отново зависи от физическите характеристики на вашето лице. Докато целите модели подхождат на повечето типове лица, моделите без рамки не са подходящи за потребители с по-закръглена форма.

Съобразявайки всички тези характеристики, вие ще направите правилен избор и ще изберете рамки, които ви прилягат и ви създават необходимото удобство. Ще откриете много полски, италиански и френски изработки, които се категоризират като висококачествени.

Назад към всички статии
Здравейте!
С какво можем да бъдем полезни?
Copyright © 2024, Sky Optic. All Rights Reserved. Онлайн магазин от Stenik