Двойно виждане – причини и лечение

Двойно виждане – причини и лечение

Двойното виждане или диплопията е явление, при което един и същ обект се вижда двойно. Това може да е мимолетно състояние, но в някои случаи е възможно да бъде признак за сериозни проблеми. Но каква е разликата между монокулярна и бинокулярна диплопия и кога трябва да се консултирате с офталмолог? В тази статия, ние, от skyoptic.bg, ще ви споделим отговорите на тези въпроси.

Какво представлява двойното виждане

Диплопията може да се прояви по различни начини и да бъде съпътствано от различни симптоми, като тези, които споменахте. Ето някои от важните аспекти на диплопията:

Ориентация на диплопията: Образите могат да бъдат разположени хоризонтално, вертикално или диагонално в отношение към друг. Този аспект на диплопията може да даде важни наблюдения относно причината за нея и нарушението, което я предизвиква.

Временност: Диплопията може да бъде временно състояние, което се появява на моменти, например при умора на очите или при употреба на алкохол или наркотици. В други случаи, тя може да бъде постоянна и продължително съществуващо състояние.

Симптоми: Двойното виждане често е съпътствано от други симптоми, като главоболие, нарушено равновесие, губене на ориентация в пространството и дори болка в околоочната област.

Влияние върху едно или две очи: Диплопията може да засегне едното или двете очи. В зависимост от това, дали проблемът е в едното или и двете очи, могат да се направят заключения относно причината за диплопията.

Монокулярна срещу Бинокулярна диплопия

Това са два типа двойно виждане, които имат различни методи за диагностика и лечение. За правилната медицинска намеса е важно да се знае разликата:

  • монокулярна диплопия – този тип засяга само едното око. Хората виждат двойно, дори когато другото е затворено. Обикновено е свързано с нарушения в роговицата или лещата;
  • бинокулярна диплопия – при тази форма са засегнати и двете очи. Тя обикновено е свързана със слабост на очните мускули или проблеми в зрителния нерв.

Основни причини за двойно виждане

Двойното виждане може да бъде симптом на различни заболявания, като астигматизъм, катаракта, или дори неврологични състояния, затова е важно да се консултирате с офталмолог за правилна диагноза и лечение.

  • рефракционни аномалии – астигматизмът е една от основните причини. Той се характеризира с изкривяване на роговицата, което води до поява на двойни образи;
  • проблеми с роговицата – някои наранявания или инфекции могат да причинят промени в роговицата;
  • проблеми с лещата – катарактата, например, може да причини монокулярна диплопия;
  • заболявания на очните мускули – мускулите, които контролират движението на очите.

Двойно виждане при деца

Въпреки че диплопията е рядко явление при децата, тя е не по-малко тревожна за родителите. Възможните причини може да бъдат разнообразни, включително рефракционни аномалии, като астигматизъм, мускулни или неврологични проблеми, или дори травми. Симптомите включват не само поява на двойни образи, но и други забележими поведенчески особености, като избягване на четене, склонност към затваряне на едното око, и дори нарушения в баланса или координацията.

За повечето деца е трудно да разберат, че имат нарушение на зрението, което прави ролята на родителите още по-важна. Ако забележите някои от гореспоменатите симптоми при вашето дете, е препоръчително да потърсите медицинска помощ и да направите пълен очен преглед. Ранната диагностика и лечение на диплопията, са ключови за предотвратяване на по-сериозни здравни проблеми в бъдеще.

Как офталмологът диагностицира проблема?

Диагностиката при двойно виждане се прави при квалифициран офталмолог. Процедурата започва с обстоен очен преглед, който включва различни тестове и методики. Ето кои са стъпките:

  1. Анамнеза – офталмологът ще започне с подробни въпроси относно симптомите, времето на тяхната поява, както и дали има други свързани заболявания или травми.
  2. Визуален тест – при него се измерва способността на окото да различава обекти на различни разстояния и е стандартна част от всеки очен преглед.
  3. Проверка на очните мускули – офталмологът ще направи тестове, за да определи дали мускулите функционират правилно.
  4. Рефракционен тест – този тест ще покаже дали двойното виждане се дължи на рефракционни аномалии, като астигматизъм.
  5. Изследване на роговицата и лещата – с помощта на специализирани инструменти, офталмологът ще провери за наличие на катаракта или други проблеми, които могат да причинят диплопия.
  6. Неврологични тестове – в някои случаи може да е необходима допълнителна проверка на зрителния нерв и нервната система, за да се изключат или потвърдят други заболявания, като инфаркт, тумори или множествена склероза.

След завършване на всички тези процедури, офталмологът ще е в състояние да постави точна диагноза и да предложи подходящ план за лечение.

Лечение на двойното виждане

Лечението на диплопията зависи от диагнозата и причината за симптомите. В повечето случаи е необходим индивидуален план за лечение, който включва следните подходи:

  1. Очила с или без специални лещи
    В някои случаи, диплопията може да се коригира или минимизира чрез употреба на очила с правилно подбрани диоптри. При астигматизъм, например, очилата са достатъчни.
  2. Медикаментозно лечение
    Някои заболявания, които причиняват двойно виждане, може да се овладеят с прием на подходящи медикаменти. 
  3. Хирургично лечение
    В случаи, когато двойното виждане е причинено от физически проблеми, като мускулни или нервни нарушения, може да се наложи хирургична намеса за укрепване на зрителния нерв.
  4. Рехабилитация и физиотерапия
    Те са особено подходящи след травма или хирургична интервенция. Може да помогнат за възстановяване на нормалната функция на зрителната система.

За получите най-добрия план за лечение на диплопия, е важно е да се консултирате с опитен офталмолог и при необходимост да поискате мнение и от други специалисти.

Съвети за предотвратяване на зрителни нарушения

Предотвратяването на зрителни нарушения е възможно с усвояването на някои действия и навици:

  • редовни очни прегледи – препоръчително е да посещавате офталмолог поне веднъж годишно. Това е особено важно ако имате зрителни нарушения или сте на възраст над 40 години;
  • защита от травми – използвайте подходящи защитни очила при спортни занимания или при дейности, които може да представляват опасност за очите;
  • балансирано хранене – включете в диетата си храни, богати на витамини и минерали, особено на антиоксиданти и омега-3 мастни киселини. Храни, като сьомга, орехи, зеленчуци и плодове, подпомагат зрението;
  • достатъчно сън – недоспиването може да доведе до преумора на очите, дразнене и други проблеми. Осигурете си минимум 7-8 часа качествен сън всяка нощ;
  • ограничаване на екранното време – прекомерната употреба на компютри и смартфони може да предизвика синдром на сухото око. Спазвайте следното правило – на всеки 20 минути, погледнете на далечно разстояние за поне 20 секунди;
  • хидратация – пийте достатъчно вода, за да предотвратите сухотата в очите;
  • почивка и релаксация – пълноценната почивка и упражненията може да намалят зрителната умора;
  • слънцезащита – когато сте на открито, е препоръчително да използвате очила с UV защита и шапка, за да се защитите от вредните слънчеви лъчи.

Следвайки тези съвети, може значително да намалите риска от развитие на зрителни нарушения и да поддържате здравето на вашите очи в отлично състояние.

Назад към всички статии
Здравейте!
С какво можем да бъдем полезни?
Copyright © 2024, Sky Optic. All Rights Reserved. Онлайн магазин от Stenik