Какво е късогледство (миопия) – причини, симптоми, лечение

Какво е късогледство (миопия) – причини, симптоми, лечение

Късогледството е разпространено заболяване на очите, при което има проблем със зрението на далечно разстояние, но не и на близко. Познаването на причините и симптомите му е важно за ранната диагностика и за това хората с този проблем да виждат ясно и комфортно.

Какво представлява късогледството (миопия)?

Късогледството, познато и като миопия, засяга голям брой хора по света. Характеризира се с това, че изображението се фокусира пред ретината поради удължената форма на очната ябълка или неравности по роговицата.

Измерва се в диоптри и се изразява в отрицателно число, показващо каква е необходимата корекция, за да се постигне ясно виждане. По-високата числова стойност на диоптъра е индикатор за по-силна степен на късогледство.

Разликата в зрението при късогледство и нормално зрение

Късогледството се различава от нормалното зрение по редица характеристики. При нормалното лъчите на светлината се фокусират точно върху сетивната област на ретината. Този процес позволява ясно виждане както на близък, така и на отдалечен обект.

При късогледството обаче, тъй като лъчите на светлината се фокусират пред нея, близките обекти се виждат ясно, докато предметите, намиращи се на далечно разстояние, изглеждат неясни и размазани.

Причини за поява на късогледство

Заболяването е резултат от редица причини и фактори, като най-често срещаните включват:

  • генетика – ако един или двама от родителите ви са били късогледи, има по-голяма вероятност да го наследите;
  • околни фактори – други фактори, като дължина на окото и форма на роговицата, също влияят на появата на това заболяване;

Специалистите отбелязват също, че се наблюдава увеличение на случаите в някои региони на света, вероятно поради нарастващата употреба на компютри и мобилни устройства, които изискват продължителна работа на близко разстояние.

Симптоми на късогледство

Късогледството има разнообразни симптоми, които може да се проявят с различна степен на интензивност.

Замъглено зрение

Пациентите обикновено изпитват замъглено виждане на предмети, които са по-далеч. Това засяга тяхната способност да четат табели или да разпознават хора или обекти на далечни разстояния.

Напрежение на очите

Дълготрайното гледане на близки обекти, като например четенето на книги или работата пред компютър, може да доведе до напрежение и дискомфорт в очите.

Главоболие и умора при далекогледство

По-често срещан симптом при хора с късогледство е главоболието, особено след дълги периоди на четене или гледане на близки предмети.

Примигване и затруднено виждане на отдалечени предмети

При опит да се видят предмети на отдалечено разстояние, зрителният апарат се опитва да фокусира светлината пред ретината, което може да предизвика примигване и затруднено виждане.

Късогледство при деца

Късогледството може да се развие предимно при децата по време на пубертета, поради растежа в тази възраст. Въпреки това, при тях то има свои специфични характеристики, които може да бъдат открити от възрастните. Какви са признаците при децата?

  • затруднено четене – децата с късогледство може да изпитват затруднения при четене на думи и текст на далечно разстояние;
  • често мигане или примигване – примигването може да бъде начин на детето да опита да фокусира светлината върху предмети на близко разстояние;
  • напрежение и дискомфорт – децата може да се оплакват от напрежение в очите след учене или четене;

Родителите трябва да бъдат внимателни към сигналите, които детето може да изпраща, като при забелязване на каквито и да е проблеми със зрението, да потърсят помощ от специалист.

Лечение на миопия и контрол

Лечението включва различни подходи, с които има възможност да се коригира зрението и да се предотврати напредването на състоянието. Най-често използваните методи са:

  • очила – носенето на очила със специални оптични лещи може значително да подобри виждането. Този метод е лесен за употреба и осигурява моментално подобрение;
  • контактни лещи – контактните лещи за някои хора предоставят по-широко зрително поле и по-добър комфорт при активни дейности. Съществуват различни типове контактни лещи, които може да се изберат в зависимост от нуждите на пациента;
  • лазерна корекция – лазерната корекция е постоянен метод за корекция на миопията. Чрез промяна на формата на роговицата, виждането се подобрява и не са необходими очила или лещи;
  • терапия и контрол – офталмолозите може да предложат специфични упражнения и терапии, които да помогнат на пациентите да контролират напредването на болестта.

Лечението и средствата за контрол зависят от индивидуалните нужди и характеристики на пациента.

Кога да посетите лекар офталмолог?

Посещението на офталмолог е от съществено значение за диагностициране и управление. В кои случаи трябва да потърсите професионална медицинска помощ?

  • Забележите промени в зрението си

Ако забележите замъглено виждане, трудности при четене или фокусиране на предмети на и далечно разстояние, това може да бъде индикация за тази болест.

  • Болки или напрежение в очите

Появата на болки или умора в очите или работа пред компютър също може да е признак.

  • Семейна история

Ако имате роднини с миопия, рискът от развитие на същото състояние за вас е много по-голям.

Дори и да не изпитвате специфични симптоми, редовните офталмологични прегледи са важни, особено за децата, за да може да се предприемат подходящи мерки за корекция и контрол навреме.

Диагностициране и тест за късогледство

За да бъде диагностицирано късогледството, се използват различни начини. Един от основните тестове, за определяне на степента, е рефрактометрията, чрез който се измерва пречупвателна сила на оптичния апарат на окото.

Специалистите използват и различни видове инструменти, които предоставят бърза и точна информация за заболяването. Освен това, може да извършат дилатация на зеницата, за да изследват фундуса на окото и да изключат възможни компликации.

Възможни усложнения

Миопията е състояние, което, ако не се контролира и управлява правилно, може да доведе до различни усложнения.

Глаукома

От друга страна, увеличеното налягане в очите е фактор за развитие на глаукома.

Катаракта

Миопията може да увеличи риска от развитие на катаракта, което също засяга зрението.

За да се минимизира рискът от тези усложнения, редовните посещения при офталмолог и правилното управление са от съществено значение.

Назад към всички статии
Здравейте!
С какво можем да бъдем полезни?
Copyright © 2024, Sky Optic. All Rights Reserved. Онлайн магазин от Stenik