Глаукома – симптоми, причини и лечение

Глаукома – симптоми, причини и лечение

Глаукомата е заболяване, което засяга очите и може да предизвика сериозни проблеми със зрението. При нея се уврежда очният нерв поради високо налягане. Главната причина за това е прекомерното количество вътреочна течност в предната част на окото, като постепенното натрупване води до повишаване на вътрешното налягане на очите, а то от своя страна става по-твърдо от нормалното и притиска очния нерв. 

Глаукомата може да доведе не само до дискомфорт, но и до слепота, ако не се лекува навреме.

Видовете глаукома

Тя се класифицира в няколко основни вида, всеки от които се характеризира с определени специфики. Нека разгледаме някои от основните:

Първична глаукома с отворен ъгъл

При първичната с отворен ъгъл е, водата в очите не може да се източва ефективно, което води до повишаване на налягането. Този вид е най-често срещаният и обикновено се развива бавно, като пациентите често не усещат промени в зрението си, докато не се влошат.

Остра закритоъгълна глаукома

Това е медицинско състояние, което изисква незабавно лечение. Острата закритоъгълна глаукома се развива много по-бързо и обикновено е съпътствана от силни болки в окото, замъгляване на зрението и главоболие.

Вторична глаукома

Предизвиква се от други медицински проблеми или лекарства. Може да се развие след травма на окото, запушване на остатъчната влага или употребата на определени лекарства.

Вродена глаукома

Появява се при новородените или в ранното детство и се дължи на аномалии в развитието на очите или налягането в тях.

С напредването на заболяването, симптомите стават по-забележими, но и се задълбочават все повече, поради което излекуването е по-трудно. 

Симптоми на глаукомата

Често напредва без забележими симптоми в началния си етап. Но с развитието, те стават по-забележими, като в същото време и заболяването се задълбочава все повече. На какво трябва да обърнете внимание?

Първи симптоми

Първите сигнали обикновено са много леки и несъществени. Изразяват се в леко замъгляване на зрението, прекъсвания в зрителното поле или поява на халоси около източници на светлина. Тези признаци не са болезнени и не предизвикват сериозни неудобства, поради което често се пренебрегват.

Напреднали признаци

С напредването на глаукомата, заболелите може да изпитват постоянно замъгляване, затруднения при четене и при разпознаване на лица, увеличаване на числото на халосите и дори загуба на периферното зрение. Постепенно, ако не се лекува, може да настъпи и слепота.

Навременното отчитане на тези признаци е от съществено значение за предотвратяване на развитието.

Рискови фактори и причини

Рисковите фактори и причинителите за развитието на глаукома са разнообразни, като познатите до момента включват:

Генетични фактори

Ако даден човек има близки роднини, засегнати от това, вероятността и той да заболее от същото е по-голяма, тъй като развитието се повлиява в голяма степен от генетичната наследственост. Наследствеността при глаукомата е 30 %.

Причини, свързани с начина на живот и околната среда

Някои от факторите, които увеличават риска, включват консумация на вредна храна, тютюнопушене, излагане на на вредни химикали и излъчване, както и забавено оттичане на остатъчната влага.

Добре е всеки, попадащ в рискова група, да знае кои са причинителите, водещи до това заболяване, за да може да следи по-внимателно своето здраве.

Как се лекува глаукома?

Определянето на правилното лечение за заболяването зависи както от типа, така и от степента, до която е напреднало, като методите включват:

  • капки – използват се специални капки за намаляване на налягането в очите;
  • лазерно лечение – в някои случаи пациентите се подлагат на такъв тип лечение, за да се подобри оттичането на вътреочната течност;
  • хирургична намеса – при напреднали случаи, когато другите методи не помагат, може да се наложи операция, а самото възстановяването не изисква продължителен престой в болница.

Пациентите с глаукома трябва да предприемат възможно най-скоро предписаните мерки от своя офталмолог и да следват стриктно препоръките му. Намаляването на вътреочното налягане и редовното измерване пречат на болестта да прогресира

Диагностика на глаукомата

Защо е толкова важна диагностиката и какви процедури са необходими, разберете по-надолу.

Значение на ранното откриване на болестта

Ранното откриване на глаукомата е от съществено значение за успешното лечение и предотвратяване на загубата на зрението. Поради липсата на явни симптоми в началните стадии, е необходимо редовно посещение при оптометрист или офталмолог.

Диагностични процедури

Диагнозата се поставя след извършване на редица диагностични процедури. Започва се с измерване на очното налягане, преглед на очния нерв, използване на специални инструменти за оценка на зрителното поле и накрая се прави изследване на структурата на очите с помощта на лазерна технология.

Тези процедури са важни за поставянето на правилната диагноза и определянето на степента на заболяването.

Превантивни мерки

Основната превантивна мярка за глаукома включва редовни очни прегледи, особено при наличие на някой от изброените рискови фактори. Поддържането на здравословен начин на живот с правилно хранене, отказването от тютюнопушенето, приемането на определени витамини и избягването на излагане на вредни фактори също може да помогнат за предотвратяване на заболяването.

С правилно лечение може да се контролира това състояние и да се предотвратят последствията, свързани със загуба на зрението. Особено важно е всеки след навършване на 40 години да се подлага на очни прегледи и да се консултира с оптометрист или офталмолог при наличие на симптоми. 

Това е болест, която засяга много хора по целия свят, независимо от това на каква възраст са или от какъв пол. Въпреки това, с познатите методи, има как да се управлява ефективно.

Глаукомата изисква специално внимание и грижа. Обръщайки внимание на рисковите фактори и признаци,тази болест може да се овладее и да се запази здравето на очите. Не забравяйте, че зрението е едно от най-важните ни сетива, поради което трябва да го предпазим и да го поддържаме в добро здраве.

Назад към всички статии
Здравейте!
С какво можем да бъдем полезни?
Copyright © 2024, Sky Optic. All Rights Reserved. Онлайн магазин от Stenik