Какви очила да закупим спрямо формата си на лице?

Какви очила да закупим спрямо формата си на лице?

Всеки иска диоптричните или слънчевите очила, които носи, да му подхождат максимално добре, да допълват визията му и да поставят завършен акцент в нея. Много често се случва даден артикул да изглежда много ефектно на витрината в сайта, но когато го пробвате – да не стои добре. Това обикновено се дължи на неправилен избор на форма, която всъщност не кореспондира със силуета на лицето.

за да сте сигурни, че когато избирате даден артикул, ще останете доволни от резултата, от онлайн магазин Sky Optic споделяме повече информация относно избора на очила според специфичните особености на външния вид

Защо е важно да изберете правилните очила за формата на лицето си?

Сред най-важните фактори, които трябва да вземете предвид при избор на очила, е формата им. За да постигнете добър естетичен вид – трябва да изберете правилния вариант за вас. Така ще подчертаете чертите си по най-добрия начин и ще успеете да създадете хармоничен визуален вид, там където е необходимо.

Ако силуетът ви е по-закръглен и изберете същия тип предпазни аксесоари, вие ще изкривите чертите си и допълнително ще засилите тази заобленост. Обратно, ако изберете модел с по-изразени контури, ще успеете визуално да създадете по-голяма издълженост и наличие на подчертани скули.

Тайната се крие в правилните пропорции. Тук важи максимата “Противоположностите се привличат”, което означава, че когато избирате очила, било то диоптрични или слънчеви, рамката им трябва да е контрастираща на силуета, за да се създаде баланс.

Какви очила ще ви отиват според лицето?

След като уточнихме защо правилният избор е толкова важен, следва да дадем повече яснота относно конкретните видове лица:

Кръгла форма на лицето

Характерна особеност при нея е, че липсва изразеност. Челюстта и челото са с еднакви размери, като те са по-малки от дължината на цялото лице. За да изглеждате добре с предпазни аксесоари, е добре да се насочите към правоъгълни или квадратни модели, защото те ще внесат хармония и ще придадат по-добра отличителност на контурите.

Овална форма на лицето

Смята се за най-пропорционалната структура. Наблюдава се премерена издълженост и заоблена челюст. Хора с овален силует имат възможността да си позволят да експериментират повече с визията, защото голяма част от моделите биха им паснали. Ако припознавате себе си в тези характеристики – може да изберете между очила тип Авиатор, Котешко око, правоъгълни, квадратни, кръгли или Пеперуда.

Сърцевидна форма на лицето

Наблюдава се слабо изразена или дори липсваща брадичка, обемност в областта на скулите, както и значително по-широка горна част спрямо долната. Правилен избор са полурамки Котешко око, както и цели рамки тип Маска, Авиатор, неправилни или квадратни.

Дълга форма на лицето

За да създадете визуално впечатление за по-скъсена дължина, може да се доверите на по-обемни и закръглени рамки или такива с по-широки страници, като тези на Котешко око.

Квадратна форма на лицето

Характерното при нея е липсата на открояващи се черти, като скули, брадичка, челюст, благодарение на това, че всички части са подравнени. За да придадете мекота и баланс във визията, се доверете на кръглите и овалните аксесоари.

Винаги съобразявайте чертите си, за да сте удовлетворени от направения избор на диоптрични или слънчеви средства, особено ако пазарувате онлайн.

Освен като средство за защита от ултравиолетовите лъчи и свободните радикали или за корекция на зрението, очилата намират приложение и като моден аксесоар.

Цветови избори и акценти за различните лица

Има и други фактори, влияещи върху перфектната крайна визия, спрямо формата. Ето кои цветове и акценти са подходящи за подчертаване на индивидуалността:

  • овална лицева структура – може да проявявате всякакви своеволия, за да изразите чертите си по най-добрия начин. Ще ви отиват еднакво добре аксесоари в светъл или тъмен нюанс. Всичко е въпрос до личен вкус и предпочитания. Изберете ярки цветове или меки и топли тонове, а за рамка се доверете на варианти в златист или сребрист цвят;
  • кръгла лицева структура – при потребителите с кръгъл силует – най-търсеният ефект е този на издължеността, който може да се постигне чрез правилен подбор на цветове и детайли на рамката на очилата. Изберете по-широки рамки или допълнителни елементи на дръжките, както и тънък контур, който подчертава цветовете. Неутралните тонове, като черно, кафяво и сиво, се вписват отлично;
  • квадратна лицева структура – ако искате да омекотите контурите – изберете свежи и нежни нюанси, сред които популярни са пастелните тонове на жълто, синьо, розово и зелено. Изберете според това дали сте мъж или жена;
  • сърцевидна лицева структура – при този силует винаги залагайте на тъмни и наситени цветове, имплементирани в рамката. Стъклата може също да са затъмнени;
  • издължена лицева структура – за да постигнете по-балансирана визия, изберете предпазни или диоптрични очила с орнаменти и декорации в горната част, отклоняващи вниманието от дължината.

След всички съвети, които предоставихме, по-надолу ще ви разясним как сами да разберете с каква форма сте.

Не знаете как да определите формата на лицето си?

Много хора всъщност не знаят кои са техните специфични характеристики и изпитват трудност при вземане на крайно решение за избор на очила.

Необходими са конкретни измервания, защото чрез тях може да изберете подходящия чифт за вашите индивидуални черти, без дори да ви се налага да го пробвате.

За целта ще ви бъде необходимо мерително пособие в сантиметри или милиметри и принадлежности за водене на бележки. По този начин лесно ще се ориентирате при избор от онлайн магазин, където в описанията на продуктите са приложени размери към всеки артикул, било то мъжки, дамски или детски.

Трябва да измерите в последователен ред челото, скулите, челюстта и дължината, за да може да определите правилната форма. За по-подробна информация – доверете се на нашия Наръчник за определяне на типа лице.

Освен горепосочените насоки, които нашите специалисти ви дават, е добре да следвате и собствените си предпочитания. Избирайте според стила, на който подражавате, за да се чувствате максимално комфортно.

Назад към всички статии
Здравейте!
С какво можем да бъдем полезни?
Copyright © 2024, Sky Optic. All Rights Reserved. Онлайн магазин от Stenik