Уморени очи – какви са симптомите и как да ги успокоим?

Уморени очи – какви са симптомите и как да ги успокоим?

Използването на технологии вече не е само въпрос на личен избор. Съществуват множество професии, чието изпълнение на работните задачи изисква употребата на компютър и други дигитални устройства. Дългото взиране в екрана предизвиква зрителна умора, която се натрупва и лесно може да бъде забелязана.

Какво представляват уморените очи, какви са симптомите за това състояние и как да се успокоят? От онлайн магазин Sky Optic ще ви обясним повече относно въздействието на вредните лъчи от монитора, както и начините за контрол над ситуацията.

Разбиране на симптомите на уморените очи

Това състояние има няколко общи симптома, които лесно може да бъдат констатирани, дори и без наличието на познания в областта на офталмологията и медицината. Най-често уморените очи са зачервени, сухи и се забелязва засилено чувство за напрежение при опити за взиране на едно място.

В много от случаите има и чувствителност към светлината, както и невъзможност за цялостно проглеждане. Друг индикатор, който подсказва наличието на проблем от този характер, е замъгляването на картината и трудното фокусиране.

При наличие на всички или на повечето от тези индикации, е време да се вземат мерки за справяне с проблема, преди да се е задълбочил и преди да се наложи корекция на зрението.

Потенциални причини за умора в очите

Основният фактор, който води до поява на симптомите при уморените очи, са дигиталните устройства, независимо дали са настолни, или мобилни. Взирането в мониторите, излъчващи синя светлина, увеличава напрежението, води до чувство на сухота и парене, както и до раздразнение и зачервяване.

Това е и главната причина специалистите да препоръчват носенето на специални предпазни очила с антирефлексно покритие, предпазващи от неблагоприятните действия на синята светлина.

Освен в работната среда, където взирането в екрана е често срещано явление, повечето хора в съвременния и динамичен свят използват мобилните и компютърните устройства също и за лични цели. Това включва социална комуникация, гледане на филми, игри, заснемане на съдържание и други. По този начин погледът се лишава от покой, което допълнително води до неприятните последствия.

Друг фактор, който може да се открои като проблемен, е недостатъчната почивка и това, че самият човек е уморен. Това също води до напрежение и замъгляване на зрението, а в комбинация със синята светлина – състоянието се задълбочава.

Как да се справим с уморените очи?

Има няколко ефективни и доказани метода, помагащи на уморените очи и водещи до облекчаване на симптомите. Това са:

  • успокояване на очите по естествен начин:

    • техники за почивка на очите – чували ли сте за правилото 20-20-20? То е ефективен, лесноприложим и удобен начин да релаксирате и да елиминирате неприятните симптоми. Това означава, че на всеки 20 минути, прекарани пред монитора или дисплея на телефона, трябва да отмествате погледа си за времетраене от 20 секунди, като се фокусирате в обект, намиращ се на поне 20 метра разстояние. Според доста офталмолози и специалисти в областта на науката, това правило може да ви помогне при дълги часове на работа пред компютъра;
    • упражнения и масажи за очите – кръговите движения в очната област, под формата на масажи, може да помогнат за циркулацията на кръвта и подобряването на тонуса. Упражненията, като въртене на осмици в пространството, също може да са много полезни и да се практикуват навсякъде;
    • здравословен режим на сън – нощният сън е най-важният, а ако се пропусне или не е пълноценен – уморените очи са налице. Смята се, че всеки възрастен човек се нуждае от поне 7 последователни часа сън, за да отпочине. Часовете за по-малките се увеличават в зависимост от възрастовата категория на 8, 9, 10 часа. Наличието на качествена почивка може значително да намали неприятното чувство и интензитета на симптомите.

  • храни, които насърчават здравето на очите – хранителните продукти, богати на витамини, като A, C, E и тези с антиоксидантни свойства, са подходящи за подобряване на зрението и намаляване на неприятните симптоми. Такива са морковите, спанакът, както и рибата, богата на Омега-3. В морковите се съдържат каротеноиди и ретиноиди, които имат значителни ползи в този аспект на здравето;
  • капки за очи – има капки, познати още като изкуствени сълзи, грижещи се за хидратацията и възпрепятстващи появата на сухота и раздразнение;
  • защита от синята светлина – съществуват очила, които са със специален филтър, предпазващ от въздействието на синята светлина. Те може да са добър помощник за справянето с неприятните симптоми и уморените очи;
  • редовни очни прегледи – за да се избегне задълбоченост на проблема, е необходимо да се извършват редовни прегледи при специалист. Той може да установи дали има промяна в диоптрите, дали е необходима корекция на зрението, както и да даде препоръки и насоки за запазване на очното здраве.

Това са част от методите, които може да дадат положителни резултати в борбата с уморения проглед.

Дългосрочни последици от умората на очите

Освен неприятните симптоми, които дразнят и предизвикват дискомфорт в ежедневието, съществуват и по-големи препятствия, с които може да се сблъскате, ако не вземете мерки.

Когато дълго време не се предприемат действия, които да подпомогнат състоянието и да облекчат симптомите на уморените очи, може да възникне необходимост от корекция на зрението поради поява на зрителни проблеми. Тук се включват добре познатите състояния като астигматизъм, късогледство и далекогледство, които се засилват във времето и често изискват поставяне на очила или носене на лещи.

При задълбочаване на проблема със сухотата, може да се появи още парене, сърбеж и замъгляване на зрението, които от своя страна да предизвикат намалена продуктивност и издръжливост пред екрана. Тези дискомфортни симптоми има вероятност да предизвикат дори затруднение при четене, както и необходимост от прием на лекарства.

Много хора не обръщат достатъчно внимание на тези индикации за уморени очи и чрез бездействието си предизвикват усложнение, изискващо допълнителна намеса от офталмолог. От Sky Optic ви съветваме винаги да обръщате внимание на здравето си и да се грижите за него.

Назад към всички статии
Здравейте!
С какво можем да бъдем полезни?
Copyright © 2024, Sky Optic. All Rights Reserved. Онлайн магазин от Stenik