Прогресивни очила: Всичко, което трябва да знаете

Прогресивни очила: Всичко, което трябва да знаете

Поддържането на добро зрение е много трудна задача в днешно време, при наличието на толкова много предизвикателства, като мобилни и компютърни устройства. Когато става дума за неговото подобрение чрез корекция, прогресивните очила се нареждат сред най-иновативните варианти на пазара, благодарение на своите двуфокусни зони. 

Те са създадени по специална технология и предлагат изключителна функционалност и удобство, чрез комбинацията от различни оптични функции в едно стъкло. С тях може да си спестите неудобството от постоянната смяна на чифтове за далечно и близко виждане, както и значителни финансови средства. 

От Скай Оптик споделяме повече информация за тях, както и как помагат на зрението. 

Какво представляват прогресивните очила?

Идеята на този вид оптични модели е да виждате на всякакво разстояние, без да има нужда да сменяте различни чифтове. Те предлагат удобство, естетика и по-широк обхват на зрителното поле. Използват се основно за корекция на зрението на хора, които имат проблеми както с близкото, така и с далечното виждане. Тайната на максималния комфорт при носене е в плавния преход на диоптрите на стъклата. С едно движение на погледа може да влизате във всички зрителни зони, което е значително предимство.

Въпреки предоставените преимущества, имат и един недостатък. Той се състои в това, че не всеки успява да свикне с тях. 

Предписването на такъв вид спомагателни средства за корекция на зрението трябва да се извършва от квалифицирани специалисти. За да се чувствате максимално добре, е важно да се избере правилния модел, който да е със специфична настройка според индивидуалните нужди.

Предимства на прогресивните очила

Те предлагат няколко важни предимства, които ги правят изключително популярен избор сред хората, които имат проблем с виждането на близо и на разстояние в далечината. Това са:

  • удобство на виждане – осигуряват гладък преход между диоптрите на стъклото, което позволява по-естествено виждане на обекти на различни разстояния. Това означава, че няма нужда от смяна на разграничаващи се по вид принадлежности по време на изпълнение на задачите;
  • представителен и естетичен облик – прогресивните очила имат дискретен и стилен дизайн, който не се различава и не отстъпва по елегантност на обикновените принадлежности за корекция на зрението. Поради това са предпочитани от тези, които искат да изглеждат добре и да имат ясно виждане;
  • по-широк обхват на виждане – за разлика от обикновените модели, които предоставят корекция на зрението само за близко или само за далечно виждане, този вид предлагат яснота на обекти и на двата вида разстояния. Това включва гледане на близо, средно разстояние при работа на компютър и съзряване на далечни обекти.

Прогресивните очила са изключително практичен и удобен метод за подобряване на визуализацията при различни обстоятелства.

Защо някои хора не могат да свикнат с тях?

Въпреки предимствата, прогресивните очила не са подходящи за всеки. Адаптацията протича различно при отделните хора и за някои от тях може да възникнат трудности при процеса. Основните причини за този дискомфорт са:

  • повече време за адаптация – те изискват време, за да може човек да се адаптира към тях. Някои хора усещат леко размазване или затруднение в ориентацията си в началото. Това усещане се приема за напълно нормално и в повечето случаи изчезва в рамките на няколко дни или седмици;
  • грешки при настройката – ако не са правилно настроени, спрямо индивидуалните нужди, това може да предизвика затруднения при адаптирането и яснотата. Затова е важно да се доверите на опитен очен лекар, който да извърши правилните настройки;
  • специфични потребности – някои хора имат специфични нужди или професионални изисквания, които няма как да бъдат напълно задоволени от технологията на двуфокусните зони. Това може да се окаже проблем при изпълнение на изключително прецизни задачи или специфична работа. В такъв случай е добре да се извърши консултация с офталмолог и да се разгледат други видове оптични решения.

Не забравяйте, че адаптирането към прогресивните очила за корекция на зрението е процес, който протича различно при всеки човек. Ако все пак възникнат въпроси или адаптацията надмине очакваното времетраене, е добре да се консултирате със специалист в областта. Той ще направи нужния преглед и ще ви даде насоки.

Избор на правилния модел и настройка на прогресивните очила

Правилната настройка е изключително важна при избора на подходящ модел. Нашият екип ви съветва да следвате изброените насоки:

  • консултирайте се със специалист – преди да ги закупите, е важно да се консултирате с опитен офталмолог., който ще проведе необходимите изследвания и ще ви помогне да изберете точния прогресивен модел. След това ще ви изготви рецепта с точни диоптри и поле;
  • изберете качествени стъкла – качеството е от решаващо значение за яснотата и комфорта при използване. Изберете стъкла с висока оптична яснота, които да имат прецизен и плавен преход на диоптрите. При закупуването им се насочете към утвърдени марки и надеждни производители, за по-голяма сигурност;
  • индивидуална настройка – важно е да се извърши преглед, при който да се реши каква настройка трябва да се направи. Тя е индивидуална за всеки човек спрямо неговите нужди. Това включва правилното позициониране на оптичния център на стъклата, в съответствие с вашето зрение и визуални изисквания;
  • тествайте и се адаптирайте – след като ги получите – тествайте ги в различни ситуации и на различно разстояние. Дайте време на очите да се адаптират към новата придобивка. Ако изпитвате затруднения или неудобство, консултирайте се отново със специалист, за да се направят необходимите корекции.

Изборът на правилния модел и настройка са от решаващо значение за постигането на оптимално добро зрение и комфорт. Не се колебайте да потърсите помощта на специалист с доказн опит, който ще ви насочи към най-подходящото решение за вас.

Колко струват такъв тип очила?

В зависимост от няколко фактора, като марката, качеството на стъклата и избора на апаратура, с която да бъдат направени, цената на прогресивните очила може да варира. За да получите точна информация относно цените и наличността на конкретния модел, който сте си избрали в сайта ни, се обърнете към нашите експерти.

Прогресивните очила представляват иновативно решение за подобряване на зрението и комфорта при носене. Запомнете, че консултацията с очен лекар е важна преди вземането на решение за закупуването им.

Назад към всички статии
Здравейте!
С какво можем да бъдем полезни?
Copyright © 2024, Sky Optic. All Rights Reserved. Онлайн магазин от Stenik