Предимства и недостатъци на диоптричните очила спрямо контактните лещи

Предимства и недостатъци на диоптричните очила спрямо контактните лещи

Ако имате нужда от корекция на зрението, най-вероятно сте се питали коя от двете възможности да изберете – диоптрични очила или поставяне на контактни лещи. Мненията са много, а всеки от вариантите разполага с предимства и недостатъци, които следва да бъдат разгледани, за да бъде взет правилен избор.

В случай че имате потвърдена необходимост от корекция, трябва да се погрижите за своето здраве. Но кой вариант отговаря на вашите нужди и как да изберете? Нашите експерти, от онлайн магазин Скай Оптик, ви дават следните съвети, които биха могли да ви помогнат при вземане на крайно решение.

Какви са предимствата и недостатъците на диоптричните очила?

Диоптричните очила са един от най-популярните начини за корекция на зрението и имат множество предимства, които ги правят предпочитан избор за милиони хора по света. Както всяко нещо, и те притежават своите плюсове и минуси, които ще разгледаме.

Предимства

Този начин на коригиране на зрението носи следните предимства:

  1. Прецизна корекция на зрението – те се изработват индивидуално, според нуждите на всеки човек. Това гарантира прецизна корекция на зрението и помага за ясно виждане на разстояние или отблизо. Освен диоптрите, се взема предвид и това дали за вас е характерно късогледството или далекогледството.
  2. Лесни за използване – тези аксесоари са лесни за използване. Те не изискват специално поставяне. Единственото, което се изисква от вас, е да ги сложите на лицето си и да се радвате на кристално ясна картина. Няма нужда от специално обучение или умения за тяхното използване.
  3. Разнообразие от стилове и модели – предлагат огромно разнообразие от стилове, модели, вид и форма на рамките и цветови комбинации. Много световноизвестни брандове разработват диоптрични очила, които освен функционални, са и много елегантни, в крак с модата. Това ви позволява да изберете такива, които отговарят на вашия индивидуален стил и предпочитания.
  4. Защита на очите – освен корекция на зрението, вие може да комбинирате и друга функция – слънцезащита и предпазване от свободни радикали. Много модели разполагат със специални покрития, които филтрират вредните UV лъчи и синя светлина от компютърния екран.

Тези предимства са причината голяма част от хората с необходимост от корекция на зрението да изберат точно този метод за постигането му.

Недостатъци

Основен недостатък, който може да възникне, при избор на определена форма за очилата, е възпрепятстване на периферното зрение. Като друг минус, е че тези аксесоари трябва да присъстват неотлъчно с вас, навсякъде където ходите. Въпреки че диоптричните очила са удобни, те могат да предизвикат дискомфорт по време на спортни дейности, включващи плуване, бягане, скиорство и други.

Като последен минус се посочва тяхната уязвимост от счупване и надраскване. Както рамките, така и стъклата, са податливи на механични повреди, което изисква прецизно съхранение и внимание по време на носенето им.

Плюсове и минуси на контактните лещи

Другият популярен начин за корекция на зрението, което не включва оперативни намеси, е поставянето на контактни лещи. Те разполагат с множество плюсове и някои минуси.

Предимства

Те предлагат по-натурална и естествена картина, защото си прилагат директно върху окото. Те предлагат отлично фронтално и периферно зрение, което ви осигурява видимост във всеки момент.

Освен това, те са перфектен избор за хора, практикуващи различни спортове, защото не създават опасност от счупване или нарушаване на облика. Те са удобни за носене и не се усещат.

Едно от ключовите предимства на контактните модели, е възможността да се използват при всякакви диоптри. Предлагат се модели, които отговарят на различните потребности. Независимо дали страдате от късогледство, далекогледство, астигматизъм, пресбиопия – ще откриете нужното средство за корекция на зрението.

Съществуват и цветни варианти, които не само ви помагат да виждате добре, но и да разнообразявате визията си.

Недостатъци

Основен минус на контактните лещи, за разлика от диоптричните очила, е спецификата на поставянето им, която крие не само дискомфорт, но и риск от пренасяне на инфекции. Те трябва да се поставят върху очите в чиста среда при предварително измити ръце. Неправилната грижа за контактните лещи може да приобщи развитието на микроорганизми, които да инфектират очите ви. За целта трябва да използвате подходящ разтвор за дезинфекция.

При някои случаи е възможно да се наблюдава сухота на очите, вследствие от носене на контактни лещи.

За разлика от диоптричните очила, които се носят за продължителен период от време, контактните лещи имат нужда от периодична смяна. В зависимост от това ще откриете еднодневни, едномесечни, тримесечни и шестмесечни модели.

В случай че смяната на лещите ви се струва рискована и неприятна процедура, може да се възползвате от процедура по поставяне на мултифокални модели.

Избор според вашите нужди

Когато избирате между тези два начина за корекция на зрението ви, винаги съобразявайте не само естетиката, но и вашите нужди. Водещ мотив трябва да ви бъде удобството, начина на живот и ежедневните занимания.

Ако сте в сферата на спорта и ви се налага да извършвате динамична физическа активност, то диоптричните очила биха могли да предизвикат неудобство и опасност от нараняване при счупване.

В случай че често се оплаквате от сухота в очите, контактните лещи могат да засилят това неприятно чувство и да ви причинят дискомфорт.

Съветът от нас, е да се обърнете към офталмолог за професионално мнение.

Какви марки диоптрични очила и контактни лещи съществуват?

Много марки предлагат диоптрични очила, които може да откриете и при нас. Сред най-популярните предложения са на Oakley, Prada, Ray-Ban. Всички те предлагат висококачествени артикули, които да ви помогнат да виждате кристално ясно и да изглеждате елегантно и стилно.

Брандовете, които изработват контактни лещи, популярни в България и в нашия онлайн магазин, са Bausch + Lomb и Cooper Vision, които изработват еднодневни артикули и такива за многократна употреба. Носят лекота и удобство и се различават според нуждите ви.

Назад към всички статии
Здравейте!
С какво можем да бъдем полезни?
Copyright © 2024, Sky Optic. All Rights Reserved. Онлайн магазин от Stenik