Как да разпознаете наистина качествените слънчеви очила?

Как да разпознаете наистина качествените слънчеви очила?

Слънчевите очила са ефектен аксесоар, който има голямо значение за цялостната визия и стил. При избора им обаче не бива да се ръководим само от външния им вид. За да сте сигурни, че купувате качествен продукт, е важно да се съобразите с още няколко важни критерии.

Оценка на материала на изработка на стъклата и рамките

Рамки

Водещите марки в сферата предлагат разнообразни модели, чиито рамки могат да са пластмасови или метални. Материалите, от които се изработват качествените продукти, преминават през редица тестове. Това е и причината оригиналните артикули да се отличават със завидна здравина и издръжливост. И макар многобройните реплики да изглеждат по доста сходен начин със слънчевите модели, които имитират, техният живот е значително по-кратък и материалите са по-податливи на напукване, счупване и други деформации.

 

Друго предимство на рамките на качествените слънчеви очила е, че те са хипоалергенни и не създават дискомфорт и раздразнение на кожата. За евтините имитации обаче често се използват материали като никел, които могат да доведат до зачервявания и обриви.

Стъкла

На пазара ще откриете оптични продукти с различен тип лещи. Някои от тях са от стъкло, други – от тънка прозрачна пластмаса. Стъклените лещи са по-скъпи, а и по-слабо устойчиви на удар. Те обаче са най-качествени, с най-дълъг живот и са най-добрият избор за окото.

 

Различните видове пластмасови лещи се произвеждат от различни съединения (поликарбонат, CR39). Те имат добри характеристики, а твърдият им слой е по-устойчив на надраскване и удари. Оптичните им качества обаче не са напълно еквивалентни на тези на стъклените.

Най-евтините лещи са акрилните. Те обаче са с най-слаби оптични характеристики и с най-ниска издръжливост (дефектират дори при продължително излагане на високи температури).

Разбиране относно UV защитата

Слънчевите очила са незаменим помощник, когато имаме нужда да виждаме по-добре в много светъл ден. Те помагат за качествената видимост, като затъмняват силната светлина. Ако обаче наред със затъмняването не предлагат и защита, стъклата могат да увредят зрението. Ретината има свойството да се свива при по-ярка светлина и да се разширява при по-тъмна обкръжаваща среда. Съответно намаляването на светлината предизвиква естествено разширяването ѝ. 

Ако обаче стъклата нямат UV защита, ултравиолетовите лъчи по-лесно влизат директно в окото. Ето защо UV предпазният слой е от съществено значение за здравето на очите.

 

Качествените оптични продукти осигуряват 100% протекция на зрението от вредното ултравиолетово лъчение. С тях видимостта е кристално ясна, а защитната функция – на топ ниво. Така, дори и след дълъг престой на открито не се наблюдава краткотраен дискомфорт като умора на очите, изсушаване, раздразнения, сълзене.

 

Високият клас очила са от значение и в дългосрочен план. Тяхното носене пази зрителните органи от трайни увреждания и помага за запазване на по-доброто зрение.

Проучване на качеството и технологията на очилата

Стандарти

Няма как да сте наясно как точно е произведен конкретен продукт. Има обаче международни регулации и стандарти за качество, на които той трябва да отговаря. Обърнете внимание дали на избраните слънчеви очила е изписан знакът EC. Това е маркировка, която означава, че този продукт е лицензиран за продажба в Европейския съюз. Той може да е произведен в страна от Съюза, или да е внесен, но маркировката гарантира, че отговаря на европейските изисквания за качество. Наред с този символ на марковите очила имате отбелязана информация и за серийния номер на модела.

 

Друга категоризация разделя лещите на няколко групи в зависимост от степента на пропускане на слънчева светлина. Европейският стандарт Pr-EN-1836:1997 определя категории от 0 до 4, като 0 са стъкла, неподходящи за използване на открито, а тези слънчевите попадат в категории 3 и 4, като в 4 са препоръчителни за силно слънце и сняг.

Трудно е да се ориентирате за спазването на всички стандарти само по вида на продукта, но не забравяйте, че за да сте сигурни, че става дума за оригинални качествени слънчеви очила, трябва да се доверите на авторитета на продавача. Оптиките с висока репутация работят директно с вносителите на топ брандовете и предлагат марковите продукти с оригинално опаковане, етикет, описание, гаранция и пълен пакет аксесоари.

Поляризация

Наред с UV защитата, добре е да имате предвид и още една характеристика на качествените стъкла, а именно - поляризацията. Поляризираните имат добавен допълнителен филтър, който помага за по-ясното зрение, блокирайки слънчевите отблясъци. Те се получават при отразяването на лъчите в различни повърхности: асфалт, сняг, вода, стъкла, автомобили, пясък, сгради и др. Филтърът премахва дискомфорта и заслепяването, създавани от лъчите идващи хоризонтално и по диагонал, и помагат за ясната визия, която създава естествената вертикална слънчева светлина. Поляризираните очила са отличен избор за плаж, планина, шофиране и т.н.

Изследване на цвета и нюанса на лещите

На пазара се предлага разнообразие от слънчеви очила, чиито стъкла варират от прозрачно розово, през зелено, сиво, кафяво и черно до огледални. При качествените модели не е задължително затъмнението да е голямо, за да са добър щит срещу силната светлина и UV лъчите. Светлите прозрачни лещи могат да осигурят също толкова висока защита, както и тези с огледално покритие, ако те попадат във високия клас продукти. Ако залагате на маркови качествени модели, техните защитни свойства са високи, независимо от цвета на стъклото.

Тестване на слънчевите очила за удобство и пасване

Всички слънчеви очила имат конкретен размер. Ако купувате слънчевите очила от физическа оптика, при пробата се фокусирайте върху това доколко удобен е наносникът (не бива да е прекалено стегнат или широк). Имайте предвид, че при някои модели той се регулира. Обърнете внимание и на дръжките – трябва да пасват точно на ушната ви извивка, без да ви стягат.

 

Ако избирате продукта от онлайн оптика, а не от физически обект, не забравяйте, че в лицензираните онлайн магазини всеки качествен модел от авторитетна марка има описани подробни параметри на всеки детайл от рамката. В милиметри са посочени ширината на лещите, на моста между тях, както и дължината на дръжките.

Имайте предвид цената

Този фактор далеч не е маловажен, тъй като оригиналните качествени очила изискват немалка инвестиция. Тя обаче е напълно оправдана, предвид ползите, които носят на очите ви и факта, че те помагат за по-доброто зрение и комфорт. Незаменим плюс на качествените модели е и тяхната издръжливост и добра изработка, което прави покупката дългосрочна и стойностна.

 

Не пропускайте да се възползвате от разнообразните атрактивни промоции и отстъпки, предлагани в Skyoptic.bg!

Назад към всички статии
Здравейте!
С какво можем да бъдем полезни?
Copyright © 2024, Sky Optic. All Rights Reserved. Онлайн магазин от Stenik