Как да разчетем рецептата си за очила?

Как да разчетем рецептата си за очила?

Един от основните проблеми на пациентите, след като получат своята рецепта за очила, е самото ѝ разчитане. В нея се съдържат множество символи, числа и съкращения, чието анализиране е много трудно, особени за хора без познания в областта.

За разлика от обикновените предписания на лекарствени продукти, издадените от офталмолог имат определени особености. Това предизвиква объркване и сложност при разбирането им от страна на пациента. От онлайн магазин skyoptic.bg ще ви дадем повече информация относно разчитането на предписаните ви очила.

Защо разбирането на вашата рецепта за очила е важно?

Важно е да разбирате значението на данните в изписаната ви рецепта, без значение дали имате доверие на вашия очен лекар, или на оптиката, която ще изпълни изписаното за изработка на очилата.

За да се ориентирате по-лесно относно необходимостта от корекция на вашето зрение и това към какъв вид лещи и стъкла да се насочите, с цел да сравните цените им, трябва да знаете какво е съдържанието ѝ. Разчитайки информацията, ще узнаете дали имате късогледство, далекогледство, астигматизъм или други зрителни проблеми.

Кога и как се изписва?

Рецепта за корекция на зрението може да се издаде в различни ситуации, включително:

Необходимост от диоптрични очила или контактни лещи: Ако пациентът има диагностициран астигматизъм, късогледство, далекогледство или други зрителни проблеми, офталмологът може да издаде рецепта за корекция на зрението. Тази рецепта ще съдържа информация за необходимите диоптри, формата и размера на очилата или лещите.

Редовни проверки на зрението: Дори ако пациентът няма конкретни зрителни проблеми, редовните проверки на зрението с офталмолог могат да резултират в издаване на рецепта за защитни предпазни очила, особено в случаи, когато се установи, че пациентът има специфични нужди или рискове, свързани със здравето на очите. 

  • Късогледство – известно и като миопия,представлява аномалия,при която субекта може да вижда ясно на близко,но има затруднения с разпознаването на предмети и субекти в далечина ,те изглеждат замъглени и размазани;

  • Далекогледство-познато още като хиперметропия, състоянието което често се предава през поколения или е заложено още при раждането. При далекогледството, яснотата на изображението е в далечината, докато в близост има замъгляване поради фокуса, който се намира зад ретината;

  •  Астигматизмът- представлява състояние на роговицата, при което повърхността й е неравномерно извита, което води до различно пречупване на светлината. Този дефект може да се проявява както самостоятелно, така и в комбинация с късогледство или далекогледство. В случаи, когато астигматизмът се проявява с главоболие и други оплаквания, корекцията на зрението чрез диоптрични очила или контактни лещи става задължителна.
         
  • Защитни предпазни очилапредпазните очила имат за цел да защитят очите от вредното влияние на синята светлина, ултравиолетовите лъчи и свободните радикали. Те се препоръчват особено при прекомерна употреба на компютърни устройства, тъй като синята светлина, излъчвана от екрани, може да има негативно въздействие върху зрението.

  • Предпазните очила могат да бъдат комбинирани с диоптри, ако има нужда от корекция на зрението. В рецептата тези стойности се обозначават в отделен раздел, наречен "PC" (за компютър), и указват нуждата от оптическа корекция специално за работа пред компютърни екрани.
  • Тези предпазни очила предоставят важна защита и комфорт на хората, чието работно обкръжение включва интензивна употреба на екрани и други източници на синя светлина.

Предписанията за очила се издават от специалист офталмолог след направен обстоен преглед. Чрез специализирана апаратура се установява дали има проблем и какъв е той.

Компоненти на една рецепта за очила

За да я разчетете правилно, е необходимо да се запознаете с основните съкращения и информация, присъстващи в нея. Те са:

 

  • OD и OS – това са първите обозначения, които ще срещнете. Oculus Dexter означава ляво око, a Oculus Sinister – дясно око. Познати са още и като L (left) и R (right);

    • SPH (Sphere) – показва стойността на диоптрите. Измерва се и се разписва за всяко око поотделно. Двете очи може да са с различна стойност на диоптрична сила. Ако записването на корекцията е със знак “+”, означава, че имате далекогледство, а при “-” – късогледство. Ако на тези полета не откриете никакво предписание, значи, че няма необходимост от диоптри за корекция на зрението;
    • CYL (Cylinder) – това е отделно поле от SPH. При него се обозначават диоптрите при наличието на астигматизъм и дали те са с положителен или отрицателен знак за всяко око;
    • Axis (ос) – обозначение за градусите, което е необходимо за монтиране на стъклото, като те се измерват от 0 до 180. При наличие на астигматизъм се обозначава предписание и в тази графа на оста. 
  • Plano/plan-обозначение когато нямате нужда от диоптрични очила, но се предписват предпазни очила за работа пред компютър .То указва, че очилата не са с оптическа корекция, но са предназначени за защита от синя светлина и други фактори, свързани с работата пред компютър.   

  • ADD – добавка, която се прилага при необходимост от корекция за близко разстояние;

  • Prism тя се предписва често при хора, които имат проблеми с координацията на двата очи и синхронизацията на фокусирането;

  • Base Curve – представлява кривината на повърхността на лещите и зависи от формата на роговицата;

  • PD – стойността, която определя разстоянието между двете зеници. Измерването е необходимо за точното монтиране  на оптичните лещи в диоптричните очила.

Това са основните съкращения, чието разпознаване би могло да ви е от полза да разчетете рецептата си.

Разчитане на вашата рецепта за очила

От  съществено значение да бъдете внимателни и да се консултирате с квалифициран оптометрист или оптик, за да бъдат изработени очилата точно съобразно рецептата и индивидуалните нужди на пациента.Това е много важен процес, който включва точност и правилното разбиране на всички стойности и инструкции, посочени от офталмолога.Също така, е важно да се подчертае, че рецептите за очила се отнасят за медицински данни и трябва да бъдат съхранявани и разглеждани със сериозност и поверителност, за да се осигури най-добрата грижа за зрението на пациентите.  Грешки при разчитането или изпълнението на рецептата могат да доведат до неправилна корекция на зрението и дискомфорт за пациента.  Oчните специалистите  имат необходимата експертиза и оборудване, за да гарантират, че очилата ще бъдат точно коригирани и ще осигурят ясно зрение.Ние от Скай оптик като специалисти  винаги сме на ваше разположение както  онлайн така и физически на място в някой от нашите магазини.

Възможни грешки в предписанията

Възможно е да възникне проблем при попълването на таблиците и размяна на стойностите в отделенията за ляво и дясно око. Може да има още и несъответствие при изписването на стойността на сферата, посочването на диоптрите с призми в десетична форма и тяхното обозначение.

Назад към всички статии
Здравейте!
С какво можем да бъдем полезни?
Copyright © 2024, Sky Optic. All Rights Reserved. Онлайн магазин от Stenik