Как да разберете дали слънчевите очила имат поляризация?

Как да разберете дали слънчевите очила имат поляризация?

Една от най-иновативните технологии, която промени света на предпазните аксесоари, е създаването на поляризираните лещи. Въпреки че много хора не отдават значение на този фактор и мислят, че е незначителен, всъщност е много значим.

От онлайн магазин Sky Optic ви даваме повече информация относно технологията на поляризацията, начините за проверка и предимствата, които дават поляризираните лещи на стъклата.

Какво е поляризация и защо е важна при избор на слънчевите очила?

Един от най-важните критерии при избор на слънчеви очила, е технологията на лещите, защото тя определя не само начина, по който ще виждате образите, но и как се чувствате по време на употреба на аксесоарите.

Лъчите на Слънцето са два вида – хоризонтални и вертикални. Те се разпръскват в различни посоки, което може да доведе до нежелани отблясъци и нарушаване на яснотата на картината, която получавате. Има някои активности, при които липсата на поляризирани стъкла се забелязва много явно. Като такива се определят шофиране, смяна на среда с различна интензивност на светлината.

Поляризираните модели, които са широко разпространени в световен мащаб, са проектирани да премахват отблясъците. Те съдържат специални филтри, които блокират хоризонтално поляризираната светлина, позволявайки само вертикалната светлина да достигне до вашите очи. Това подобрява яснотата на зрението ни, което е от решаващо значение за вашето зрително възприятие и безопасност.

Този тип изработки не само отговарят за премахването на неприятните отблясъци, но и подобряват значително контраста, намаляват яркостта на картината и запазват цветовете, независимо дали се намирате на сянка или не.

Разлика между поляризирани и неполяризирани слънчеви очила

За разлика от слънчевите очила, притежаващи стъкла с поляризация, неполяризираните такива не притежават способността да влияят върху интензивността на светлината, да намаляват нейната яркост, с цел предпазване на очите, както и да премахват отблясъците.

Това означава, че може да се появят отразени лъчи, които да влошат яснотата на изгледа, който получавате чрез аксесоарите, особено при активности, като шофиране, ски или плуване.

Въпреки това, неполяризираните модели ще ви донесат необходимата защита срещу UVA, UVB лъчите и свободните радикали.

Проверка на поляризацията в домашни условия

Ако се чудите дали слънчевите очила, които сте си закупили, са изработени по технологията на поляризацията, може да извършите лесна проверка в домашни условия. От Sky Optic ви даваме следните съвети, с които да бъдете сигурни, че сте защитени максимално:

  1. Използвайте LCD екран
    Един от най-широко разпространените методи за проверка, е чрез LCD телевизор. Може да използвате и монитор, който разполага с такава технология. Действията, които трябва да извършите са прости и лесни за повтаряне.
    Включете LCD телевизор или монитор и носете слънчевите очила. Завъртете главата си от страна на страна и наклонете главата нагоре и надолу, докато гледате през стъклата. Ако притежаваният от вас модел е с такава технология, ще забележите промяна в яркостта или пълното изчезване на изображението от LCD екрана.
  2. Сравнете с други слънчеви очила
    Ако не разполагате с LCD монитор или телевизор, може да изпробвате и друг начин. В случай че имате чифт слънчеви очила с поляризация, може да изпробвате следното. Наклонете главата си или гледайте към източник на светлина. Най-подходящо е да използвате тази идея за проверка в домашни условия през деня. Ако виждате затъмнение или промяна в яркостта, това може да означава, че и вашето притежание е с поляризирани лещи.
  3. Намерете решетъчен образец
    Може да използвате лист от вестник. Сложете си избрания от вас чифт, който искате да проверите за поляризация, и завъртете образа. Ако се промени вида на решетката и забележите наличие на тъмни линии, това потвърждава наличието на технологията.

Ако не искате да провеждате самостоятелно тези методи за проверка или не сте уверени в резултатите им, може да се посъветвате с професионалист, работещ в оптика, каквито са всички от нашия екип.

Как да сте сигурни, че слънчевите ви очила са поляризирани?

Има няколко начина, по които да се уверите в наличие на поляризация. Най-сигурният е да проверите етикета и маркировката. В описанията от производителя ще откриете описанието на продукта, характеристиките му. Там ясно трябва да бъде описан типът на лещите – дали са с поляризация или са без.

Друг вариант да установите наличието на поляризирани лещи за вашите слънчеви очила, е да се доверите на експертното мнение на специалистите. Те разполагат със специализирана техника, която може да докаже точната информация. След тестванетo, могат да потвърдят или отхвърлят наличието на такъв тип лещи.

Какво да направите, ако слънчевите очила нямат поляризация?

Ако откриете, че вашия защитен аксесоар не разполагат с поляризация или в тази статия сте се уверили в качеството на тези предпазни аксесоари, може да предприемете следните действия:

  1. Смяна на лещите
    Ако разполагаемия ви чифт е със сменяеми, може да закупите поляризирани лещи и да ги замените със старите ви неполяризирани такива. Това обаче изисква професионална помощ от професионалисти в областта. По този начин, ще бъдете сигурни, че смяната на стъклата ще бъде извършена коректно и безопасно, което да осигури на очите ви максимална защита и комфорт по време на носене.
  2. Закупуване на нови предпазни аксесоари
    Ако вашата настояща придобивка не разполага с възможност за замяна на лещите, а вие държите да получите гореизброените предимства, единствената алтернатива, от която може да се възползвате, е да закупите нов чифт.

Не забравяйте, че защитата е на първо място. Ако често ви се налага да пребивавате дълго време на открито, сред условия на сняг, вода или да шофирате през най-пиковите часове на деня, когато Слънцето свети ярко, може да помислите за този вариант. Освен че няма да изпитвате неприятното чувство на отблясъците, вие ще си осигурите удобство, защото очите ви няма да се уморяват.

Назад към всички статии
Здравейте!
С какво можем да бъдем полезни?
Copyright © 2024, Sky Optic. All Rights Reserved. Онлайн магазин от Stenik