Как да изберете слънчеви очила - Пълно ръководство

Как да изберете слънчеви очила - Пълно ръководство

В днешно време слънчевите очила са много повече от красив и луксозен аксесоар, който да използвате за подчертаване на визията ви. Тези придобивки защитават очите ви от увреждане, причинено от вредните UV лъчи.

Пазарът изобилства от производители, нови колекции всякакви сезон и модели, които непрестанно се надграждат чрез използване на все по-иновативни технологии и изработване на безупречни дизайни. Това прави избора труден. Как да направите избор за закупуване на качествени слънчеви очила? От Скай Оптик ще се ползваме от дългогодишния си опит в бранша, за да ви дадем максимално точни насоки, които да следвате.

Защо изборът на правилните слънчеви очила е важен за вас?

Лъчите на Слънцето съдържат висока концентрация на ултравиолетови лъчи, които могат да доведат до различни проблеми със зрението. Едно от основните предимства на правилните аксесоари е тяхната способност да защитават очите от вредните ултравиолетови лъчи. Ултравиолетовите лъчи са разделени на две основни категории – UVA и UVB. Дългосрочното излагане може да причини сериозни увреждания на очите, като катаракта, макулна дегенерация и други. 

Освен това, UV лъчите могат да предотвратят развиването на късогледство и далекогледство, поради яркостта на светлината и продължителното взиране с нея. Правилните слънчеви очила с висока защита от ултравиолетовите лъчи могат да предпазят очите от тези вредни ефекти.

Помислете за материала на рамката

За да направите правилен избор на слънчеви очила, помислете и за материала, от който са изработени рамките, защото този фактор има пряко въздействие върху качеството на крайния продукт, дълготрайността и издръжливостта му. Най-предпочитани са пластмасовите и металните изработки, тъй като тези материали доказано устояват на различни влияния, като влага, корозия, температурни аномалии, деформация, абразия и други.

Определете формата на лицето си

Определянето на формата на лицето е важна стъпка при избора на подходящи предпазни аксесоари. От Скай Оптик ви представяме характеристиките, които ще ви помогнат да припознаете формата на своето лице:

  1. Овално – смята се за идеалната форма. Има балансирана пропорция между широчината на челото, скулите и брадичката.
  2. Кръгло – почти равно в дължина и ширина.
  3. Квадратно – по-широко в челната област и брадичката, с по-изразени ъгли на лицето.
  4. Триъгълно – по-широко в челната област и скулите. Тясно е в областта на брадичката.

За да откриете каква е вашата форма, може да вземете мерки, като сравните челото, скулите, челюстта и дължината от брадичката до края на челото.

Цвят и материал на стъклата

Всички предложения, които ще откриете в skyoptic.bg, са изработени от органични стъкла. Един от най-подходящите избори, е оптическото стъкло, което предпазва от надраскване, изглежда елегантно и ви осигурява яснота. Използва се още пластмаса, известна със своята издръжливост и дълготрайност, която е по-устойчива на счупване.

От гледна точка на цвета, трябва да помислите сериозно преди избор, защото ролята е много по-голяма от естетическата:

  • зелени – запазват цветовете, подобряват контраста и намаляват яркостта;
  • сиви – намаляват интензивността на светлината;
  • червени – препоръчителни при повишена спортна активност, особено при практикуване на зимни спортове, като сноубординг и скиорство;
  • кафяви – не напрягат очите, осигуряват комфорт и са препоръчителни за хора с късогледство;
  • сини – запазват цветовете и засилват техния контраст, особено между бяло и черно.

При избор на следващия си чифт, съобразете цветовете на стъклата и материала, от който са изработени.

Обмислете начина си на живот и дейностите си

Не всички цветове на стъклата са подходящи за разнородна дейност. Едни от най-универсалните са кафявите и сивите, които ви позволяват да извършвате различни активности, без да натоварвате очите си. Жълтите стъкла са забранени при шофиране, защото те пречат на различаването на цветовете, а зелените са препоръчително при шофиране.

Поляризирани или неполяризирани лещи?

Изборът между поляризирани и неполяризирани лещи за очила зависи от предпочитанията и нуждите на всеки отделен човек. Лещите без поляризация осигуряват стандартна защита от слънчевата светлина, но не филтрират отразената светлина или отблясъците.

Поляризираните лещи са специално проектирани да филтрират отразената светлина и отблясъците, което осигурява ясна и безупречна визия, дори при ярко Слънце. Те са особено полезни при шофиране, спортни дейности, плаж и други активности на открито.

Изборът на правилната форма

Когато искате да направите най-добрия избор за себе си, винаги имайте предвид формата на лицето си. Дори и най-качествените и красиви аксесоари няма да изглеждат толкова добре на вас, ако не са съобразени с вашия силует.

Златно правило при избор на слънчеви очила, е да търсите противоположното на това, което притежавате. Ако имате закръглено лице, може да балансирате овалните му контури и да му придадете по-добра изразителност чрез правоъгълни или квадратни модели.

Ако пък имате квадратно лице и искате да смекчите ясно изразената си и широка челюст, може да го направите чрез по-заоблени форми – авиатор, пеперуда, кръгли или овални слънчеви очила.

Често задавани въпроси

Едни от най-често задаваните въпроси към нас, на които от Скай Оптик решихме да посочим отговори, са:

  • мога ли да нося слънчеви очила с диоптър? – да, може да носите такива, ако имате нужда от корекция на зрението. В слънчевите лещи се поставя диоптър. Това действие се извършва от специалисти в реномирани оптики.
  • по-скъпи очила означава ли по-качествени? – невинаги скъпото е гарант за качество и обратното. Много често, ние, от skyoptic.bg, пускаме промоционални оферти, които ви позволят да закупите висококачествени артикули на много достъпни цени;
  • трябва ли да избера слънчеви очила с UV защита? – задължително. Ако искате да предпазите очите си от неблагоприятните действия на ултравиолетовите лъчи, избраният от вас чифт трябва да разполага с подходяща защита;
  • как да поддържам слънчслъевите си очила в добро състояние? – в три стъпки. Съхранявайте в калъф, почиствайте с микрофибърна кърпичка и си закупете специален препарат за почистване и дезинфекция.

Ако имате още въпроси, не се колебайте да ги зададете към нас.

Назад към всички статии
Здравейте!
С какво можем да бъдем полезни?
Copyright © 2024, Sky Optic. All Rights Reserved. Онлайн магазин от Stenik