Как да изберем диоптрични стъкла за очилата си?

Как да изберем диоптрични стъкла за очилата си?

При необходимост от корекция на зрението, трябва да помислите не само за визията, а преди всичко за комфорта и функционалността. Изборът на правилните диоптрични стъкла за очила е от съществено значение за ясното виждане, без да изпитвате странични неудобства. В процеса, касаещ вземането на информирано решение за покупка, влизат всички процедури от измерването на диоптрите до избора на подходящ материал и покритие.

От онлайн магазин Sky Optic ще ви дадем повече информация относно значението на избора и видовете, към които може да се насочите, за чиято покупка ще се нуждаете от рецепта.

Значимостта на правилния избор на стъкла за очила

Носенето на диоптрични аксесоари има важна роля, затова и значимостта на правилния избор е много повече от естетическа. Тяхната основна функция е корекцията на зрението.

От Sky Optic ви напомняме, че всяко око е уникално само по себе си, което означава, че и проблемите, които може да възникнат са разнородни. Въпреки това, далекогледството, късогледството и астигматизмът, са едни от най-често срещаните състояния, изискващи правилен избор на стъкла.

Качеството на аксесоарите също има ключова роля при вземане на решение. Висококачествените изработки предоставят по-голям комфорт, реалистично и ясно виждане и по-добра периферна наблюдателност.

Необходимо е да се консултирате с офталмолог за направата на индивидуален чифт. Той ще ви изготви персонална рецепта със стойностите на диоптрите за всяко едно от очите, както и за определянето на състоянието.

Какви видове диоптрични стъкла за очила има?

Основните видове стъкла, които може да изберете за изработката на очила, са няколко.

Еднофокусни

Те са най-често срещаният и използван вид. Тяхната структура е най-опростена, осигуряват ясно виждане и са подходящ избор за късогледство и далекогледство. Използват се основно при модели за виждане надалеч и за такива, предназначени за четене. При далекогледството, този тип стъкла представят ясна картина наблизо, което е отличен вариант за четене на книги, работа с таблет или телефон. При късогледство, еднофокусните варианти ще ви предоставят яснота и фокус на предмети, намиращи се надалеч.

Бифокални

Предназначени са за хора, нуждаещи се от корекция както за далечно, така и за близко виждане. При тях горната част позволява по-далечно виждане, а долната – по-близо. Основна тяхна характеристика е, че може да съвместяват диоптрите, тъй като имат две фокусни зони. Това се дължи на специалния сегмент, въплътен в бифокалното стъкло. По този начин, няма да имате необходимост от два отделни чифта, което ще ви спести както неудобство от смяна на моделите, така и средства за закупуването им.

Прогресивни

Едни от най-предпочитаните и технологично развити решения за корекция на зрението. За разлика от бифокалните, чиито сегменти не позволяват плавно преливане на образа през фокусните зони, прогресивните модели предоставят тази възможност, носеща по-голям комфорт. Те позволяват да виждате еднакво добре от всякакви разстояния, без да се създава необходимост от смяна на аксесоарите.

Антирефлексни

Служат като допълнителен слой, който може да се постави не само върху слънчеви, но и при диоптрични очила. Изборът на такъв тип покритие ще ви осигури допълнителен комфорт, значително ще намали отблясъците и ще ви предпази от умора.

Това са основните видове стъкла, от които може да направите своя избор. Винаги се консултирайте със специалист, за да достигнете до информирано и правилно решение.

Видове материали за изработка на лещи за очила

Важно е да вземете предвид не само вида на самата леща, но и този на материалите, от които са направени средствата за корекция на зрението. Най-приложимите от тях, използвани за изработка на артикулите, са:

  • стъкло – аксесоарите с такива лещи предоставят висока устойчивост на надраскване и кристална яснота на изображенията. Смятат се за по-тежки и по-неустойчиви срещу натиск или удар, но въпреки това са сред най-предпочитаните варианти;
  • полимерни – моделите, изработени от такъв материал, предоставят максимално удобство и лекота по време на носене;
  • органични – смятат се за едни от най-добрите материали за изработка на очила, необходими за корекция на зрението. За целта се използва пластмаса с висока устойчивост, здравина и издръжливост срещу външни агресивни фактори. Поликарбонатните изработки са предпочитани сред потребителите на диоптрични очила.

При по-продължителна употреба на стъкла за корекция на зрението, е важно не само на качеството на визуализацията, която получавате, но и удобството при самото носене.

Избор на диоптрични очила спрямо ежедневието

От онлайн магазин Sky Optic ви съветваме – при избор на такъв тип артикули да обърнете внимание на начина ви на живот и средата, в която ви се налага да ги използвате. 

  1. Кога е добре да изберете бифокални?

    Ако често шофирате, налага ви се да работите на компютър, телефон или да четете дребни шрифтове, е добре да се ориентирате към вариант, като бифокалните и прогресивните лещи, които имат сегменти за виждане на близо и далеч. По този начин ще си спестите значителен дискомфорт при съхранение и носене на два чифта.

  2. В кои случаи да ползвате прогресивни?

    Прогресивните стъкла са най-подходящи в случаите, когато търсите плавен преход между фокусирането на близки и далечни обекти.

  3. Какви други видове защити да търсите?

    Винаги обръщайте внимание и времето, което прекарвате навън и в близост до синя светлина. Изберете модел с UV защита, както и антирефлексно покритие, което да ви осигурява елиминиране на отблясъците и комфорт през целия ден.

  4. Какви да изберете за спортни дейности?

Не забравяйте да съобразите и материала, от който са изработени диоптричните очила, когато правите избор според ежедневието. Ако имате по-динамичен начин на живот, често сте в движение и извършвате спортни дейности, е най-подходящо да се насочите към полимерен или органичен материал. Стъклените лещи са по-крехки и при тях по-лесно се нарушава целостта, но за сметка на това са по-издръжливи на надраскване.

За по-голямо удобство се посъветвайте със специалист след представяне на рецепта за очила от офталмолог.

Назад към всички статии
Здравейте!
С какво можем да бъдем полезни?
Copyright © 2024, Sky Optic. All Rights Reserved. Онлайн магазин от Stenik