Дигиталната умора и как да предпазим очите си от синята светлина на екрана

Дигиталната умора и как да предпазим очите си от синята светлина на екрана

През 2021 г. очилата за компютър бързо се превърнаха в необходим аксесоар за тези, които прекарват няколко часа в гледане на цифров екран, независимо дали за работа или за развлечение.

Синята светлина винаги е била част от нашия живот, тя е част от спектъра на естествената светлина и ни държи нащрек и будни през деня. Сама по себе си, тя не е непременно нещо лошо, но съвременният живот променя това с дигиталните технологии. Ние постоянно използваме смартфони, компютри и таблети - които излъчват голямо количество синя светлина както през деня, така и през нощта. Хората често откриват в края на деня, че очите им са сухи и зачервени и имат леко главоболие придружено с трудно заспиване.

Вече е известно, че синята светлина уврежда ретината на окото. Изследванията доказват, че продължителното излагането на синя светлина уврежда фото рецепторите в окото, като кара клетките, отговорни за чувствителността към светлината да произвеждат токсично вещество, което убива фото рецепторите. Това допринася за стартирането на процес на макулна дегенерация (увреждане на макулата). Макулата е онази част от ретината на окото, която отговаря за централното зрение и способността на окото да вижда и най-дребните детайли на предметите (напр. при четене, шофиране). Увреждането на макулата на практика значи човек да загуби зрението си. И макар това по принцип да се наблюдава най-вече при по-възрастните хора, при значителна зрителна злоупотреба с всякакви електронни устройства подобно нещо може да настъпи и доста години по-рано.

Какво причинява умората в очите и замъгленото виждане?

Най-често срещаните фактори, които засилват дигиталната умора са:

  • Слабо осветление
  • Отблясъци от дигиталния екран
  • Неподходящо разстояние до екрана
  • Неправилна поза на седене
  • Некоригирани зрителни проблеми

За да намалим рисковете и ускоряването на слепотата, учените съветват да се намали гледането на екраните в тъмното, да се използват устройства с филтри за синя светлина, на открито да се носят слънчеви очила, които имат филтър едновременно за УВ и синя светлина, а при работа с компютър да се използват стъкла с филтър за синя светлина.

 Особено внимание трябва да имаме към децата, тъй като в това технологичното съвремие тяхното зрение е изложено на тези рискове още от най-ранна възраст.

Кои очила и контактни лещи предпазват и помагат при дигитална умора?

През последните години, производителите на очила и контактни лещи реагираха масово на проблема с уморените очи, причинени от синята светлина. Вече съществуват различни покрития, които помагат много добре в справянето с ежедневната умора на очите в офиса вследствие на непрекъснатото трептене на различни екрани. Ето най-важните продукти:

  • Очила за компютър: те имат антирефлексно покритие със син филтър на стъклата, която филтрира прекомерното количество синя светлина, идваща от екрана. Доказано е, че тези очила намаляват напрежението и умората на очите, увеличават зрителния комфорт, подобряват цветовия контраст и спомагат за доброто фокусиране през целия ден. Компютърните очила имат и положителен ефект върху качеството на съня през нощта чрез филтриране на късите вълни, които забавят освобождаването на мелатонин.
  • Контактни лещи със син филтър: те бързо и лесно намаляват стреса върху очите от вътрешна и външна светлина, тъй като технологията включва защита от синята светлина и UV филтър!

Какво друго може да направите?

Ако синята светлина представлява истински проблем за вас и често имате главоболие или зачервени и раздразнени очи, ние от Скай Оптик ви препоръчваме следното:

  • Правете редовни почивки от екрана си и поглеждайте настрани от верме на време.
  • Не седете твърде близо до екрана си.
  • Използвайте специален матов филтър за вашия екран, който елиминира отблясъците.
  • Опитайте се да намалите времето си на екрана, особено преди лягане.
  • Уверете се, че има достатъчно светлина в стаята, в която работите.
  • Вземете си някакви качествени капки за очи.

Също така нашите офталмолози препоръчват приема на хранителни добавки, които да осигурят необходимата доза лутеин и зеаксантин, както и подхранващи и защитни вещества за очите:

  • Витамин А - поддържа нормално зрение
  • Витамин С – защитава клетките от оксидативен стрес (свободни радикали)
  • Витамин Е - защитава клетките от оксидативен стрес (свободни радикали)
  • Лутеин и зеаксантин са пигменти от макулата на ретината
  • Цинк - поддържа нормално зрение
  • Селен - защитава клетките от оксидативен стрес (свободни радикали)

Нашите оптици съветват, че без значение от възрастта Ви, ограничаването на дигиталните устройства и предпазването на зрението чрез очила с антирефлексно покритие ще Ви осигури още много години здраве на зрението.

Назад към всички статии
Здравейте!
С какво можем да бъдем полезни?
Copyright © 2024, Sky Optic. All Rights Reserved. Онлайн магазин от Stenik