10 възможни причини за замъглено зрение с лещи

10 възможни причини за замъглено зрение с лещи

Предимствата от носенето на контактни лещи са много – запазване на естествен външен вид, неограничено периферно зрение, абсолютна свобода за активен начин на живот, лесна зрителна корекция, дори и при големи разлики в диоптрите. В някои случаи използването им може да доведе замъгляване на зрението, като обикновено причините за това са провокирани от външни фактори.

Най-общо това е състояние, при което се губи остротата на погледа и се появяват затруднения с фокусирането върху различните обекти или открояването на фините детайли и нюанси. 

При замъгленото зрение могат да бъдат засегнати едното или двете очи. Може да е временно явление, но симптомите, като реакция към светлина, дискомфорт при носене на контактните лещи, главоболие, са също възможен предвестник на някои очни болести.

При първите признаци на замъглен поглед, особено в случай, че носите лещи, е важна консултацията с оптометрист, какъвто има в повечето оптики. Това са хората, които предоставят най-първичните очни грижи, като проверка на зрението – острота, синдром на сухите очи, дефицит на цветно зрение и др., или офталмолог, който има и терапевтичен опит в лечението на различни очни болести и инфекции.

От skyoptic.bg направихме проучване и открихме кои са десетте най-чести източници за замъглено зрение при носенето на лещи:

Неправилна рецепта

Макар на пръв поглед да звучи странно, неправилната рецепта или дори неправилното ѝ разчитане е една от основните причини за замъглен поглед. Затова е важно да се избере точен специалист и стриктно да се спазват предписанията му. Ако не сте сигурни, винаги може да потърсите второ мнение.

Често неправилно поставеният диоптър или колебанието при покупката на лещите – в това дали да са точно според медицинския преглед или малко по-слаби (обикновено с 0.25 стотни от диоптъра) от написаните в рецептата, може да окаже влияние върху зрението.

В случая е добре да се помни, че преценката за това е на офталмолога, който е оценил както зрителното увреждане, така и общото физическо състояние на пациента. Той установява натоварването и съпътстващите заболявания, ако има такива.

Качество на лещите

Подобно на всеки производствен процес, и при лещите има стандарти за качество. Дори и минимални отклонения в рамките на партидите, които се дължат на суровини от различни производствени източници, може да се отразят на качеството на лещите.

Препоръката е за закупуване на контактни лещи от доказали се във времето оригинални марки и от надеждни доставчици – онлайн или офлайн, при които рискът от отклонение е възможно най-нисък.

Възрастови промени

Пресбиопията – свързана със загубата на еластичността на окото. С напредването на възрастта и дегенерацията на макулата в ретината, при която се наблюдава замъгляване в открояването на фините детайли, все повече се затруднява фокусирането върху близки предмети. Това са най-често срещаните възрастови промени, които водят до замъглено зрение.

И за двете няма лечение, но процесите се овладяват с носенето на мултифокални средства за контактна корекция. Симптомът на замъгленото зрение е първи признак и за появата на т.нар. старческо перде – катаракта. 

Очни инфекции

Има няколко вида инфекции, които могат да причинят замъглен поглед, а при нелекуване дългосрочно да засегнат зрението.

В списъка влизат различни заразни инфекции:

  • вирусен или бактериален конюктивит – на мембраната на клепача или роговицата;
  • кератит – вирусно, бактериално или гъбично възпаление на самата очна роговица, което при нелекуване може да усложни процеса;
  • блефарит, които се характеризира с усещане за камъче в окото; 
  • увеит - възпаление на обвивката на окото и др. 

Предразполагащи към очни инфекции са още лошата хигиена, постоянното докосване и триене с ръце и дори неправилното ползване на контактна корекция.

Умора на очите

Появява се като резултат от т.нар. синдром на компютърния екран. Тясно свързан с факта, че средностатистическият човек вече прекарва минимум 7 и повече часа пред различни дигитални устройства. Умората почти винаги е свързана с дългото взиране без примигване, болки в очите и главата, сухота. 

Сухи очи

Пораждат се от дълго взиране, напрягане на погледа, по-рядко мигане и овлажняване и често биват съпътствани от зачервявания и сърбеж. Могат да бъдат провокирани още от неподходящ зрителен ъгъл и непрекъсната работа пред екрана. 

Очни заболявания

Болести, при които замъгленият поглед е характерен симптом, са глаукома и астигматизъм. Среща се и при други, които се дължат на ендокринни, сърдечно-съдови, нервни или други нарушения – ретинопатия и висока кръвна захар при диабет, инсулт, ковид-19, болести на ушите, новообразувания и пр. 

Алергии

Обикновено са съпътсващ симптом на замъгленото зрение при носенето на лещи. Проявяват се като сърбеж, зачервяване, подуване, но и като чувствителност от лъчение или отблясъци от екрана на дигитални устройства. 

Чужд предмет в окото

Това са малки или наночастици, като прашинки, полени, пясък и др., които могат да наранят склерата или роговицата. Те застават под клепачите при вятър и случайно досковане и могат да доведат до бактериални очни инфекции. 

Травма на окото

Получава се в резултат на различни наранявания при инциденти под влияние на външни фактори, като контузия в областта на главата, сътресение на мозъка, недостатъчно насищане с кислород във въздуха и др. 

Още възможни причини за замъглено зрение с лещи

Неправилната употреба на контактни лещи може също да доведе до замъглено зрение. Фактори, които оказват неблагоприятно въздействие са пренебрегването на срока на годност, както и този на почистващия разтвор, съхраняването в мръсни кутийки, носенето по-дълго време от препоръчваното, миенето с чешмяна вода, както и спането с тях и др. 

Неправилният избор на контактна корекция, като вид – меки или твърди, или размер, също е предпоставка за замъгляване на очите. 

Запознаването с различните причини, които могат да доведат до замъглено зрение е първата стъпка към овладяване на процеса и започване на подходящо лечение. 

Назад към всички статии
Здравейте!
С какво можем да бъдем полезни?
Copyright © 2024, Sky Optic. All Rights Reserved. Онлайн магазин от Stenik